Älgfärsbiffar med gräddsås! Gräddsåsen gör sig mycket bra till den magra älgfärsen. De flesta välsorterade butikerna har då och då älgfärs till försäljning.
March 7, 2022
500 g älgfärs
1 st gul lök
1 st ägg
Salt och peppar
4 st enbär
2.5 dl grädde
0.5 dl ströbröd
2 msk japansk soja
4 st schalottenlökar
2.5 dl viltfond (använder ni koncentrerad fond följ anvisningarna på flaskan)
2 dl grädde
1 dl mjölk
4 msk port vin
2 msk vinbärsgelé
2.5 tsk dijonsenap
1 msk japansk soja
1 msk worcestershiresås
Salt & peppar
Älgfärsbiffar: Skalla och hacka löken fint, bryn den på lågvärme i stekpannan tills den är mjuk och fått en gyllene färg.
Blanda löken med färsen, ägget, salt och peppar till en smidig smet. Hacka enbären och blanda med resterande ingredienser till biffarna. Tillsätt sen allt ner i färsen och blanda ordentligt. Forma sen till ca 6-8st biffar.
Bryn biffarna i smör och olja på hög värme så de får en härlig stekyta ca 2-3min på varje sida. Lyft ut biffarna och lägg dom på en tallrik för att vila.
Sås. Skalla och hacka Schalottenlöken fint. Fräs sedan löken i samma panna som du stekte biffarna i.
När löken fått en gyllene färg så tillsätter du fond, grädde, mjölk och portvinet. Låt allt koka upp samtidigt som du vispar i såsen.
Tillsätt övriga ingredienser till såsen under omrörning och låt sedan sjuda på låg värme i ca 10 min.
Tillsätt biffarna och låt sedan det fortsätta sjuda i ca 10 min till, smaka av med salt och peppar. Serva biffarna med såsen, potatispuré, stekt lök och pressgurka. 😋😁