Heta och supergoda är dessa nudlar som kallas drunken noodles. Ingen vet riktigt varför, men kanske är det för att de är supergoda till en riktigt kall öl, eller för att de går enkelt att trolla fram om man har spontanfest hemma. Oavsett anledning – laga dem bara! Detta är en reviderad variant av Jennies recept med mindre chili och mer kyckling & sås.
Original recept från www.koket.se av Jennie Walldén
May 5, 2025
300 g risnudlar (breda)
6 klyftor vitlök (stora)
1 - 2 st röda chilifrukter
700 g kycklinglårfilé
Neutral matolja, att steka i
4 st salladslökar
1 st broccoli (liten)
1.5 dl ostronsås
1 tsk fisksås
1.5 msk kinesisk soja (0,5 japansk)
1 msk strösocker
1 kruka thaibasilika - kan uteslutas eller ersättas av vanlig basilika och mynta
Svart peppar (kvarn) & chili flakes
Mortla vitlök och chili till en grov pasta, eller kör i en mixer. Blanda ingredienserna till såsen.
Dela kycklingen i munsbitar. Hetta upp en wok tills den ryker. Häll i generöst med olja. Fräs den mortlade vitlöken och chilin i några sekunder, lägg sedan i kycklingen som får fräsa tills den är gyllene runtom.
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj i iskallt vatten och låt rinna av väl i durkslag.
Skär salladslök i 3 centimeter stora bitar. Bryt broccolin i buketter och skär stammen i tändstickstjocka stavar. Fös kycklingen åt sidan i woken och lägg i salladslöken och broccolin som får fräsa i 1–2 minuter tills den är spänstig.
Lägg i nudlar och sås och woka ihop tills nudlarna blivit genomvarma och allt blivit väl blandat (rör försiktigt så nudlarna inte går sönder).
Ta av från värmen och vänd ner basilikan och dra några varv med svartpepparn och ev extra chili flakes.