Lammstek med basilikacreme, picklad polkabeta, ruccola, tomat och pumpakärnor

6-8 personer. Räcker till fler på en buffé Ca 1200g lammstek 1 hel vitlök Örtrub: 0,5 dl olivolja 1 citron saften+skal 2 tsk gurkmeja 1 msk lökpulver 1 dl finhackade örter, persilja, timjan, rosmarin Salt, peppar Smörklick+ olja till att bryna köttet Picklad polkabeta: 2 polkabetor tunt hyvlad i mandolin 0,25 dl ättiksprit 12% 0,5 dl socker 1 dl vatten, lockande Basilikacreme: 1 ägg 1 tsk dijonsenap 2 tsk pressad citronjuice 1,5 dl neutral olja + 1 dl 1 kruka färsk basilika 1,5 dl finriven parmesan Salt, peppar 2-4 msk vatten att späda med En påsa ruccola 1 dl rostade pumpakärnor 500 g cocktailtomater i klyftor

Original recept från www.instagram.com

Lisa Leván

May 1, 2025

Ingredienser

1200 g lammstek

1 st hel vitlök

Örtrub

0.5 dl olivolja

1 st citron saften+skal

2 tsk gurkmeja

1 msk lökpulver

1 dl finhackade örter, persilja, timjan, rosmarin

Salt, peppar

Smörklick+ olja till att bryna köttet

Picklad polkabeta

2 st polkabetor tunt hyvlad i mandolin

0.25 dl ättiksprit 12%

0.5 dl socker

1 dl vatten, lockande

Basilikacreme

1 st ägg

1 tsk dijonsenap

2 tsk pressad citronjuice

1.5 dl neutral olja + 1 dl

1 kruka färsk basilika

1.5 dl finriven parmesan

Salt, peppar

2 - 4 msk vatten att späda med

1 st påsa ruccola

1 dl rostade pumpakärnor

500 g cocktailtomater i klyftor

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj köttet i kallt vatten och torka av med hushållspapper. Stick hål runtom men en kniv och stick in en vitlöksklyfta i varje hål.

Stek köttet runt om i olja och smör så att den får lite färg.

Lägg i en ugnsform och gnid in den med rub runt om.

Tillägga i ugnen i ca 1 h tills innertemperaturen är 65 grader. Låt vila en stund och skiva sen i tunna skivor.

Rör ihop alla ingredienser till polkabetorna tills sockret löst sig. Lägg i betorna o h låt mjukna lite.

Mixa 1 dl olja med basilika, tillsätt parmesanen och mixa lite till.

En en annan behållare mixar du ägg, dijon, citronjuice. Tillsätt olja i en tunn stråle tills det tjocknar. Häll i basilikaröran och mixa. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten till lagom konsistens.

Rosta pumpa kärnorna i en stekpanna.

Lägg upp ruccola på ett fat. Lägg på skivad lammstek, tomat, polkabetor, pumpakärnor och klicka på basilikacremen.

Tips! Servera gärna med klyftpotatis och skysås. Skysåsen görs så här: häll skyn som kommit från köttet i en kastrull. Tillsätt 2 msk kalvfond, 2 tsk honung, 3 dl grädde, salt och peppar och koka ihop.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.