6-8 personer. Räcker till fler på en buffé Ca 1200g lammstek 1 hel vitlök Örtrub: 0,5 dl olivolja 1 citron saften+skal 2 tsk gurkmeja 1 msk lökpulver 1 dl finhackade örter, persilja, timjan, rosmarin Salt, peppar Smörklick+ olja till att bryna köttet Picklad polkabeta: 2 polkabetor tunt hyvlad i mandolin 0,25 dl ättiksprit 12% 0,5 dl socker 1 dl vatten, lockande Basilikacreme: 1 ägg 1 tsk dijonsenap 2 tsk pressad citronjuice 1,5 dl neutral olja + 1 dl 1 kruka färsk basilika 1,5 dl finriven parmesan Salt, peppar 2-4 msk vatten att späda med En påsa ruccola 1 dl rostade pumpakärnor 500 g cocktailtomater i klyftor
Original recept från www.instagram.com
May 1, 2025
1200 g lammstek
1 st hel vitlök
0.5 dl olivolja
1 st citron saften+skal
2 tsk gurkmeja
1 msk lökpulver
1 dl finhackade örter, persilja, timjan, rosmarin
Salt, peppar
Smörklick+ olja till att bryna köttet
2 st polkabetor tunt hyvlad i mandolin
0.25 dl ättiksprit 12%
0.5 dl socker
1 dl vatten, lockande
1 st ägg
1 tsk dijonsenap
2 tsk pressad citronjuice
1.5 dl neutral olja + 1 dl
1 kruka färsk basilika
1.5 dl finriven parmesan
Salt, peppar
2 - 4 msk vatten att späda med
1 st påsa ruccola
1 dl rostade pumpakärnor
500 g cocktailtomater i klyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj köttet i kallt vatten och torka av med hushållspapper. Stick hål runtom men en kniv och stick in en vitlöksklyfta i varje hål.
Stek köttet runt om i olja och smör så att den får lite färg.
Lägg i en ugnsform och gnid in den med rub runt om.
Tillägga i ugnen i ca 1 h tills innertemperaturen är 65 grader. Låt vila en stund och skiva sen i tunna skivor.
Rör ihop alla ingredienser till polkabetorna tills sockret löst sig. Lägg i betorna o h låt mjukna lite.
Mixa 1 dl olja med basilika, tillsätt parmesanen och mixa lite till.
En en annan behållare mixar du ägg, dijon, citronjuice. Tillsätt olja i en tunn stråle tills det tjocknar. Häll i basilikaröran och mixa. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten till lagom konsistens.
Rosta pumpa kärnorna i en stekpanna.
Lägg upp ruccola på ett fat. Lägg på skivad lammstek, tomat, polkabetor, pumpakärnor och klicka på basilikacremen.
Tips! Servera gärna med klyftpotatis och skysås. Skysåsen görs så här: häll skyn som kommit från köttet i en kastrull. Tillsätt 2 msk kalvfond, 2 tsk honung, 3 dl grädde, salt och peppar och koka ihop.