När sparrisen är i säsong gäller det att passa på och äta de första!
April 29, 2025
1 knippe sparris
Salt
Citronsaft
Vitvinsvinäger
Ev socker
Skär bort den torra delen av sparrisen, det räcker med en liten bit i änden. Koka upp saltat vatten, tillsätt citronsaft och en skvätt vinäger. Hela sparrisen skall få plats, så en traktörpanna eller djup stekpanna passar bra.
Dra ner värmen och låt vattnet sjuda. Lägg i sparris. Sjud ca 4 min och stick med en sticka för att se att de är klara. Skall vara ett lätt motstånd.
VIT SPARRIS; Samma som ovan, men eftersom de vita är tjockare och skalet hårdare, så skala dem och dubbla koktiden, ev kan även socker behövas mot beskan.
Tappa upp iskallt vatten i en bunke, har du tillgång till is, så tillsätt även det. Lyft över sparrisen till bunken och blanchera i 30 sek. Lyft upp och lägg sparrisen på en kökshandduk eller papper så vattnet får rinna av. Servera genast med valfria tillbehör!