Vem Ă€lskar inte fluffigt, frasigt, salt, vitt bröd? Ingen om ni frĂ„gar oss đ„°
Original recept frÄn www.instagram.com
April 24, 2025
25 g jÀst
4 dl kallt vatten
500 g vetemjöl, tipp â00â
2 tsk salt
2 msk olivolja
0.5 dl olivolja till formen och toppen
Flingsalt
FÀrska örter
Smula jÀsten i en bunke och rör ut med vattnet.
TillsÀtt mjöl, salt och olivolja och arbeta ca 10 minuter i maskin eller för hand tills du har en elastisk smet. Den ska vara kladdig.
TÀck bunken med plastfilm och lÄt jÀsa 1 timme.
HĂ€ll 2-3 matskedar olivolja i form pĂ„ ca 25Ă30 cm och hĂ€ll ut degen i formen. VĂ€nd degen fyra till fem gĂ„nger i oljan och platta sedan ut sĂ„ den tĂ€cker botten. TĂ€ck med plastfilm och lĂ„t jĂ€sa till dubbel storlek, 1-1,5 timme.
SÀtt ugnen pÄ 225°
HĂ€ng lite olja pĂ„ toppen av degen. AnvĂ€nd fingertopparna och tryck ner i degen ett par gĂ„nger sĂ„ det blir ca 20 hĂ„l. Strö över flingsalt och om du önskar fĂ€rska örter, till exempel rosmarin eller timjanđż
Baka i mitten av ugnen i 20 minuter.