Ca 60 minuter

GRILLSPETT MED LJUMEN ROTSAKSSALLADđŸ”„

Saftiga spett av flĂ€skytterfilĂ©, rotsaker och tzatziki 😋 Recept till minst 8 portioner đŸœïž

Original recept frÄn www.instagram.com

I min syrras kök

April 24, 2025

Ingredienser

Köttet

2 kg flÀskytterfilé

Marinad

1 dl matolja

0.5 st vitlök solo

1 msk oregano

1 tsk torkad persilja

1 tsk torkad rosmarin

1 tsk salt

1 tsk citronpeppar

1 tsk grillkrydda

0.5 st citron zest och saft

Chimichurri

1 st bunt koriander

1 st bunt persilja

0.5 st rödlök

1 dl olivolja

0.5 st spansk peppar

2 msk rosé vinÀger

0.5 st citron saft och zest

Lite salt

Rotsaker

1 kg potatis

4 st stora morötter

3 st stora rödbetor

2 st majskolvar

250 g körsbÀrstomater

1 st liten burk oliver

1 block fetaost

Olivolja

Salt och peppar

Tzatziki

3 dl turkisk yoghurt

0.5 st gurka

0.25 st vitlök solo

Salt och peppar

Gör sÄ hÀr

Blanda allt till marinaden. SkĂ€r köttet i 2×2 cm stora bitar och lĂ€gg i marinaden, minst 2 timmar för mycket smak. BlötlĂ€gg under tiden grillspett, förbered rotsakerna och gör tzatziki.

TrÀ upp köttet pÄ spetten och grilla pÄ en riktigt varm grill. HÀr fick de grilla ca 1 minut pÄ varje sida (1*4) och sedan gÄ klart pÄ indirekt vÀrme nÄgon minut. NÀr spetten Àr klara, ringla pÄ chimichurri.

SĂ€tt ugnen pĂ„ 200°. Skala och dela rotsakerna och lĂ€gg pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper. SkĂ€r av majsen frĂ„n stammen och pĂ„. Ringla över olivolja, salt och peppra lĂ€tt. SĂ€tt in i ugnen, rosta ca 25 min, lĂ€gg sedan in tomaterna och kör 5–10 minuter till, sĂ„ allt blir helt klart. LĂ€gg upp pĂ„ ett stort fat, smula över fetaost och oliver.

Riv gurkan, grovt och lÄter rinna av i en sil. Salta lÀtt sÄ slÀpper vÀtskan snabbare. Blanda med yoghurt och riv i vitlöken. Smaka av och till ett eventuellt lite mer salt och peppar.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis sÄ kan du samla alla dina recept pÄ en plats för att göra det lÀttare att planera, handla och laga din mat.