Saftiga spett av flĂ€skytterfilĂ©, rotsaker och tzatziki đ Recept till minst 8 portioner đœïž
Original recept frÄn www.instagram.com
April 24, 2025
2 kg flÀskytterfilé
1 dl matolja
0.5 st vitlök solo
1 msk oregano
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1 tsk grillkrydda
0.5 st citron zest och saft
1 st bunt koriander
1 st bunt persilja
0.5 st rödlök
1 dl olivolja
0.5 st spansk peppar
2 msk rosé vinÀger
0.5 st citron saft och zest
Lite salt
1 kg potatis
4 st stora morötter
3 st stora rödbetor
2 st majskolvar
250 g körsbÀrstomater
1 st liten burk oliver
1 block fetaost
Olivolja
Salt och peppar
3 dl turkisk yoghurt
0.5 st gurka
0.25 st vitlök solo
Salt och peppar
Blanda allt till marinaden. SkĂ€r köttet i 2Ă2 cm stora bitar och lĂ€gg i marinaden, minst 2 timmar för mycket smak. BlötlĂ€gg under tiden grillspett, förbered rotsakerna och gör tzatziki.
TrÀ upp köttet pÄ spetten och grilla pÄ en riktigt varm grill. HÀr fick de grilla ca 1 minut pÄ varje sida (1*4) och sedan gÄ klart pÄ indirekt vÀrme nÄgon minut. NÀr spetten Àr klara, ringla pÄ chimichurri.
SĂ€tt ugnen pĂ„ 200°. Skala och dela rotsakerna och lĂ€gg pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper. SkĂ€r av majsen frĂ„n stammen och pĂ„. Ringla över olivolja, salt och peppra lĂ€tt. SĂ€tt in i ugnen, rosta ca 25 min, lĂ€gg sedan in tomaterna och kör 5â10 minuter till, sĂ„ allt blir helt klart. LĂ€gg upp pĂ„ ett stort fat, smula över fetaost och oliver.
Riv gurkan, grovt och lÄter rinna av i en sil. Salta lÀtt sÄ slÀpper vÀtskan snabbare. Blanda med yoghurt och riv i vitlöken. Smaka av och till ett eventuellt lite mer salt och peppar.