2 port Soppa med svartrot, palsternacka, citron och rostad prosciutto. Topping med gräslök och chiliflakes.
Original recept från www.instagram.com
April 22, 2025
300 g svartrot
200 g palsternacka
1 st scharlottenlök
1 st vitlöksklyfta
2 msk smör
1.5 dl vitt vin
0.5 st citron saft + rivet skal
1.5 dl vatten
1 dl grädde
1.5 dl mjölk
1 st höns- eller grönsaksbuljong
Salt
80 g prosciutto
1 msk finhackad gräslök
0.5 tsk chiliflakes
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg prosciutton på ett bakplåtspapper på ugnsgallret. Rosta i ugnen ca 5 minuter tills den blir krispig. Låt svalna.
Skala och skär svartrot och palsternacka i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Stek alla grönsaker i en vid kastrull i smör i några minuter.
Häll på vin och citron+skal och låt koka några minuter till.
Tillsätt vatten, mjölk, grädde och buljongtärning. Låt koka 10-15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Salta.
Mixa soppan slät med stavmixer. Om den är för tjock, tillsätt mer vatten. Smaka av med salt.
Topping till soppan: Hacka gräslöken, smula sönder prosciutton, blanda ihop och tillsätt chiliflakes.