Kurdisk linssoppa (niskêna) som äts traditionellt till frukost/brunch tillsammans med kurdiska pannkakor (nansadjî). Använd Schärs glutenfria vermicelli för glutenfri variant eller 1 dl ris. Normalt sett behöver man inte blötlägga linserna men ifall man har en känslig mage kan man blötlägga ett par timmar innan. Originalrecept från Kefta, Kobba, Kosi. Bild från My Awesome Things.
March 5, 2022
4 dl röda linser, torkade
1 st gullök, finhackad
2.5 l grönsaksbuljong (vatten + 4 buljongtärningar)
1.5 - 2 tsk currypulver
1.5 - 2 tsk gurkmeja
2 msk raps- eller annan neutral olja
1 dl kort vermicelli
Salt och peppar
Färsk citron eller citronjuice
Hacka gullöken fint och fräs i en kastrull med lite olja tillsammans med curry och gurkmeja. Fräs i ungefär en minut.
Skölj linserna och låt rinna av i en sil. Häll över buljongen och linserna i kastrullen.
Låt koka på medelvärme med lock på i ca 20 minuter.
Häll sedan ner vermicellin. Koka ytterligare 10 minuter. Ifall glutenfri vermicelli används, behöver koktiden troligen minskas/höjas. När pastan är mjuk är soppan färdig.
Pressa i lite färsk citron vid servering efter var persons eget tycke.