Högproteinmål! Det går bra att byta ut jordnötssmöret mot tahini men börja i så fall med halva mängden och tillsätt en extra skvätt agavesirap. Håller i kyl i upp till 3 dagar. Originalrecept och bild från Pick Up Limes, vegansk dietist. Ca 605 kcal per portion och 36,6 g protein.
March 5, 2022
1 dl jordnötssmör
0.5 dl vatten
2 msk sesamolja
2 msk risvinäger
1 tsk agavesirap
2 tsk färsk eller fryst ingefära, riven/finhackad
1 st vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek (går att byta ut mot lite sriracha)
100 g vermicelli, glasnudlar
1 block tofu (á 325g), smulad
220 g kikärter, kokta
1 msk rapsolja, att steka i
2 stjälkar salladslök, skivad
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 st röd paprika, strimlad
2 st stora morötter, tunt strimlade
3 msk garlic black bean sauce (går att byta ut mot hoisinsås)
1 st huvudsallad
Blötlägg glasnudlarna i nykokt vatten i ca 3 min. Låt rinna av i durkslag med du föbereder resten.
Stek salladslök och 2 av vitlöksklyftorna i oljan på medelvärme tills löken mjuknat.
Tillsätt kikärter och smula ner tofun i pannan och använd baksidan av en slev för att mosa kikärterna så gott det går.
Häll ner paprikan, morötterna samt ”garlic black bean sauce” (alternativt hoisin) och stek i 3-4 min tills grönsakerna mjuknat lite men är fortfarande lite krispiga.
Låt risnudlarna rinna av lite innan du hivar ner i pannan. Blanda ordentligt.
Plocka av bladen från salladen en och en, skölj och torka försiktigt rent med en ren handduk.
Vispa ihop jordnötssmör, vatten, sesamolja, risvinäger, sambal oelek (eller sriracha), agave, ingefära och 1 pressad vitlöksklyfta i en burk.
Servera salladsblad med nudelröra och ringla över lite sås. Toppa gärna med rostade sesamfrön.