En perfekt räktårta på buffén eller som förrätt. 😊 Mycket härlig citronsmak i denna!
Original recept från www.arla.se av Arla Mat
April 20, 2025
100 g svenskt smör från arla®
250 g kavring
5 st gelatinblad
450 g arla® färskost naturell
2 dl arla köket® crème fraiche
1 kruka färsk dill
0.5 st rödlök
0.5 burk röd stenbitsrom
1 krm cayennepeppar
1 st citron, finrivet skal och saft
Salt och svartpeppar
250 g skalade räkor
0.5 burk röd stenbitsrom
Dill
0.5 st citron
Botten:
Smält smöret. Bryt brödet i mindre bitar och lägg i en mixerbunke. Tillsätt smöret och mixa smuligt.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa ihop färskost och crème fraiche. Finhacka dill och lök och rör ner i smeten. Tillsätt rom, cayennepeppar, citronskal och citronsaft . Smaka av med salt och peppar.
Lyft upp gelatinbladen ur blötläggningsvattnet och smält på svag värme i en liten kastrull. Rör ner lite av färskostsmeten i det smälta gelatinet. Rör ner det i resten av färskostsmeten och blanda väl.
Bred fyllningen över kavringsbottnen. Ställ kallt minst 5 tim, gärna över natten.
Topping:
Garnera cheesecaken precis innan servering med räkor, rom, gräslök, rödlök och citron.