Detta schack- brytbröd är ett perfekt bröd att ha redo i frysen inför en god soppmiddag eller buffé under vintern och våren eller varför inte baka så de är nybakt! Går utmärkt att utesluta eller byta ut till vilken ost man gillar- jag älskar med smak av parmesan 🤎
Feb. 18, 2023
50 g färsk jäst
4 dl kylskåpskall mjölk
1 dl olivolja
1 tsk salt
3 dl riven lagrad ost tex parmesan
11 dl vetemjöl
1 st ägg
Vita och blåa vallmofrön
Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och rör om till jästen löst upp sig. Tillsätt olivolja, salt och osten, blanda väl. Häll i mjölet och knåda ihop till en smidig deg, ca 5-7 minuter. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 h.
Lägg ett bakplåtspapper eller olja in en ugnsform med höga kanter. Dela degen i 30 lika delar. Rulla till runda fina bollar. Lägg bollarna ganska tätt i formen. Låt jäsa i formen under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°C över- och undervärme.
Pensla brödet med uppvispat ägg. Strö över vallmofrön med de båda färgerna som ett schackmönster.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna i formen.