VÀldigt god sÄs till flÀskkött! GÄr Àven bra till oxfilé.
Jan. 22, 2023
1 msk grönpeppar
0.5 tsk rosépeppar
0.5 tsk svartpeppar
1 dl koncentrerad köttfond
5 dl vispgrÀdde
1 tsk mushroom soy
1 dl konjak (jag anvÀnder istÀllet joseph gautier & fils brandy, ibis)
1 msk kalvfond
Ljus maizenaredning eller potatismjöl
1. Stöt samman all peppar i en mortel.
2. Lös den koncentrerade köttfonden (2 bulgongtÀrningar till 1 dl vatten) i en kastrull pÄ svag vÀrme.
3. TillsÀtt sedan vispgrÀdden och pepparblandningen - fortfarande pÄ svag vÀrme.
4. TillsÀtt soja och konjak - fortfarande pÄ svag vÀrme.
5. LÄt sÄsen sjuda pÄ svag vÀrme i ca 30 minuter.
6. Smaka av med kalvfond (och ev salt - om du tycker att det behövs).
7. Toppred eventuellt med lite maizena eller potatismjöl. Var försiktig, dÄ det tjocknar snabbt!
8. SÄsen Àr nu klar att serveras till flÀskfilé, flÀskkarré eller oxfilé!