När jag var liten, så gjorde min farmor Helga (i Västerbotten) klappgröt till jul och bjöd den som efterrätt. Min farfar Sven och far Lennart satt på farstubron och turades om att vispa (ca 30 min) gröten för hand, innan den blev ljusrosa, "fluffig" och luftig. Obs! Klappgröten är en svensk och finsk efterrätt som serveras med gräddmjölk i fina skålar.
Jan. 22, 2023
7.5 dl vatten
5 dl hallonsaft eller lingonsaft (koncentrerad)
2 dl mannagryn
Ev lite strösocker
Blanda saft och vatten i en kastrull och koka upp.
Vispa ner mannagrynen. Lägg ev. i lite strösocker.
Sänk värmen och låt klappgröten koka på svag värme i ca 5 minuter. Rör då och då, så att klappgröten inte bränns.
Häll över klappgröten i en bunke och ställ i kallt vatten i diskhon. Vispa gröten fluffig med en elvisp tills den svalnat.
Låt klappgröten stå och kallna något. Serveras med gräddmjölk.
Klappgröten går bra att serveras som efterrätt, både varm och kall.