Klappgröt 👌😋

Klappgröt, som också kallas trollgröt eller vispgröt, är en mannagrynsgröt som man kokar med saft. När man säger ”vispa ihop” klappgröt, så gör man inte det i ett nafs, utan man vispar verkligen. Och vispar. Och vispar. För det är just det ihärdiga vispandet som ger karaktär åt denna luftiga gröt – samt som har gett namnet (klapp, klapp vispljudet) åt den. När jag var liten, så gjorde min farmor Helga (i Västerbotten) klappgröt (med hallonsaft) till jul och bjöd den som efterrätt. Min farfar Sven och far Lennart satt sedan på farstubron och turades om att vispa (ca 30 min) gröten för hand, innan den blev ljusrosa, "fluffig" och luftig. Obs! Klappgröten är en svensk och finsk efterrätt som serveras med gräddmjölk i fina skålar.

Helén ”Nenne” Mattsson

Jan. 22, 2023

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.