Bearnaisesås såsernas sås! Funkar lika bra till kött som fisk eller fågel. Du kan variera smaksättningen själv finns egentligen inga rätt eller fel här!
March 3, 2022
1 dl vatten
4 msk estragon (dragonblad i vinäger)
1 knippe persilja
10 st vitpepparkorn
1 st citron
1 tsk worcestershiresås
Salt & peppar
400 g smör
6 st äggulor
3 st schalottenlök
0.5 dl rödvinsvinäger
Smält smöret på låg värme, håll smöret sedan varmt.
Finhacka löken och lägg i en kastrull tillsammans med vinäger, vatten, stjälkarna från persiljan, vitpepparkornen och 2tsk estragon. Koka upp och reducera sedan ner tills ca 1/3 av vätskan återstår.
Sila ner vätskan i en kastrull. Tillsätt äggulorna och vispa på låg värme tills såsen tjocknat. När såsen tjocknat så dra av kastrullen från värmen.
Vispa nu ner det smälta smöret, börja med att tillsätta smöret droppvis och jobba in smöret i såsen när du fått in en del av smöret i såsen så kan du öka mängden smör som du tillsätter. (Obs bottensatsen det vita i smöret ska ej med i såsen utan endast det rena smöret) tänk på att hålla samma temperatur på smöret och äggen ca 50-52 grader.
Tillsätt hackad persilja och 2 tsk estragon. Smaka av såsen med citron, worcestershiresås och salt & peppar.