Över 60 minuter

Pepparstek med cognacssås och potatisrosor

En underbar middag att bjuda helgens gäster på. Lyxig och god som bara den!

Original recept från www.koket.se av Olivia Johansson

Olivia Johansson – foodlivia

March 3, 2022

Ingredienser

2 bit oxfilé

6 msk vitpepparkorn

1 msk svartpepparkorn

Salt

2 msk olja

3 msk smör

6 cl cognac

1 schalottenlök

2 färsk timjan

100 g champinjoner

1 msk dijonsenap

5 dl grädde

5 dl köttbuljong

0.25 dl rött vin

1 msk soja

3 dl grädde

4 mjölig potatis

2 msk färsk timjan

2 msk rapsolja

125 g grön sparris

3 msk smör

Salt

Gör så här

Börja med att rosta båda pepparsorterna i en varm och torr panna. När vitpepparn knastrar och har fått fin färg häll över pepparn i en mortel och krossa den.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Häll grädde i en kastrull och buljong i en annan, låt koka så att det reduceras till ca hälften. Detta ska sedan användas till såsen.

Skär potatisarna i tunna skivor gärna på en mandolin. Lägg dem i en skål med hackad timjan, olja och lite salt.

Smörj en muffinsform med smör. Börja lägga potatisskivor omlott längs kanterna i formarna. Avsluta med att lägga potatisskivor omlott på ett platt underlag för att sedan rulla ihop och placera i mitten av formarna.

Grädda rosorna i 10 minuter innan du säker ugnen till 150 grader. Under tiden börjar du steka köttet. Varm en panna med olja och smör. Salta köttet och vänd sedan i den rostade pepparn. Köttet ska täckas med peppar.

Stek ca 3 minuter per sida på hög värme så köttet får fin färg. Häll i cognacen och tänd på, låt det brinna ut. Lägg sedan köttet i en ugnssäker form spara pannan till att göra sås i.

Sätt en termometer i köttet det ska upp till 54 grader. Flytta ned potatisarna och ställ in köttet i ugnen, var noga med att hålla koll på tempen och ta ut ur ugnen när det nått 54 grader. Köttet går sedan klart i såsen.

Börja med såsen i pannan du stekt köttet i. Stek schalottenlöken på medelvärme i några minuter. Tillsätt champinjoner, timjan, senap och stek ytterligare några minuter.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten till sparrisen.

Häll i vinet i pannan och låt den yttersta syran koka bort. Häll sedan i den reducerade grädden och köttbuljongen. Smaka av med soja, salt och eventuellt mer krossad peppar. Lägg i köttet när du är nöjd med såsen. Låt köttet gå klart i såsen ös köttet med sås lite då och då. Detta tar ca 4 minuter.

Ansa sparrisen och koka sedan i 2 minuter i det lättsaltade vattnet. Ta ut och lägg i en skål med lite smör rör om och salta.

Ta ut potatisrosorna och servera allt på en härlig tallrik.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.