Friterad kyckling med apelsinglaze

En läskigt (är man Göteborgare så är man) god kycklingrätt som blev en riktig höjdare!

Original recept från www.koket.se av Olivia Johansson

Olivia Johansson – foodlivia

March 3, 2022

Ingredienser

Peppar

1.5 dl basmatiris

1.5 l rapsolja

250 g broccoli

Sesamfrön

Salladslök

4 msk olja

2 vitlök

3 färsk ingefära

0.5 citrongräs

1 tsk chiliflakes

2 krm chili chipotle

0.5 apelsin

2 msk japansk soja

4 msk vinäger

6 dl apelsinläsk

2 kycklinglårfilé

0.5 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

1 ägg

1 dl ströbröd

Salt

Gör så här

Hacka vitlök, ingefära och citrongräs fint.

Hetta upp oljan i en kastrull. Stek chiliflakes och chipotlepulver på medelvärme i någon minut. Ha i det du hackat och stek i ytterligare några minuter.

Häll i resterande ingredienser och höj värmen så det börjar koka kraftigt.

Koka tills glazen blivit tjock och sirapsaktig. Smaka av och krydda upp efter smak.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Värm oljan till 160 grader.

Skär kycklingen i 3 cm stora bitar.

Fördela mjöl, uppvispat ägg och ströbröd i skålar. Blanda mjölet med salt och peppar.

Dubbelpanera kycklingen genom att först vända i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd.

Fritera kycklingen i omgångar i oljan i ca 3-5 minuter. Lägg på hushållspapper så de håller sig krispiga.

Rosta sesamfrön i en torr stekpanna.

Dela broccolin i små buketter och fritera i några minuter. Passa den så att den inte bränns. Låt sedan rinna av på hushållspapper och salta.

Fritera all kyckling en sista gång nu kan du köra allt samtidigt. Låt rinna av på hushållspapper lite innan du kastar runt kycklingen i glazen så den täcks.

Skiva salladslök tunt.

Servera ris med kyckling och broccoli. Toppa med salladslök och rostade sesamfrön.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.