Crema Catalana! Påminner om Crèmer Brulee men lite enklare att laga och lättare då den består av mjölk istället för grädde🍋🍊
Original recept från vm.tiktok.com
April 16, 2025
100 g strösocker
2 msk majsstärkelse
0.33 tsk salt
5 st äggulor
6 dl röd mjölk
2 st remsor citronskal
2 st remsor apelsin skal
1 st kanelstång
Strösocker
Vispa ihop socker, majsstärkelsen och saltet.
Tillsätt äggulorna och vispa tills smeten är fluffig och slät, cirka 1-2 minuter.
Värm upp mjölken tillsammans med citronskal, apelsinskal och kanelstång på medellåg värme tills det börjar sjuda. Rör om då och då så att mjölken inte bränner fast.
När mjölken når sjudpunkt, ta kastrullen från värmen. Ta bort skal och kanelstång.
Häll långsamt den heta mjölken i äggblandningen under ständig vispning.
När all mjölk har blandats i, häll tillbaka smeten i kastrullen. Värm på medellåg värme och vispa hela tiden tills krämen tjocknar och börjar sjuda, cirka 5 minuter. När den börjar bubbla, fortsätt vispa i ytterligare 1 minut.
Ta kastrullen från värmen och sila krämen. Fördela krämen i formar. Täck varje form med plastfolie. Ställ in i kylskåp över natten, eller i minst 4 timmar.
När du är redo att servera, strö över socker över och bränn ytan till krispig.
Servera med apelsin, hallon eller vad du önskar.