Börja med degen: Smält smöret, ha i mjölken och värm till fingervarmt. Lös upp jästen i vätskan, ha i salt, socker och mjölet och knåda med maskin ca 5 minuter, 10 minuter för hand. Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek. Gör under tiden fyllningen. Börja med att steka all lök, ha i färsen och stek några minuter, ha i ris och buljong och låt småputtra tills riset är mjukt och buljongen kokar in. Krydda. Det ska smaka mycket om fyllningen då degen tar bort mycket av smaken så var inte rädd att ösa på med kryddor. Kavla ut degen och stansa ut rundlar med ca 8 cm diameter. Fukta runt halva kanten och lägg 1 msk fyllning i mitten, vik ihop och kläm ihop och tryck med gaffel runt om. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Innan du friterar så nyp till lite runt om så att de håller tätt. Fritera i 180 grader tills de får fin färg. Njut som dom är eller med ost senap och bostongurka
Original recept från www.instagram.com
April 16, 2025
5 dl mjölk
150 g smör
50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
14 dl vetemjöl
500 g blandfärs
1 st gul lök, finhackade
10 cm purjolök, finstrimlad
2 st vitlökar, rivna
1.75 dl grötris
5 dl köttbuljong
1.5 msk hel kryddpeppar, mortla
2 msk lök pulver
2 msk knorrs kött& grillkrydda
2 tsk vitlökspulver
2 tsk mejram
Salt och peppar
Olja till fritering
Börja med degen: Smält smöret, ha i mjölken och värm till fingervarmt. Lös upp jästen i vätskan, ha i salt, socker och mjölet och knåda med maskin ca 5 minuter, 10 minuter för hand. Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek.
Gör under tiden fyllningen. Börja med att steka all lök, ha i färsen och stek några minuter, ha i ris och buljong och låt småputtra tills riset är mjukt och buljongen kokar in. Krydda. Det ska smaka mycket om fyllningen då degen tar bort mycket av smaken så var inte rädd att ösa på med kryddor.
Kavla ut degen och stansa ut rundlar med ca 8 cm diameter. Fukta runt halva kanten och lägg 1 msk fyllning i mitten, vik ihop och kläm ihop och tryck med gaffel runt om. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Innan du friterar så nyp till lite runt om så att de håller tätt. Fritera i 180 grader tills de får fin färg. Njut som dom är eller med ost senap och bostongurka.