En finsk fermenterad/jäst citrondryck som vanligen serveras till Valborg tillsamman med nygjorda munkar.
Original recept från www.instagram.com
April 16, 2025
8 l vatten
3 st ekologiska citroner
0.5 kg farinsocker
0.5 kg strösocker
0.25 tsk jäst
1 st lättöl
1 dl russin
Börja med att koka upp vattnet i en stor kastrull (om du inte har en stor kastrull, gör halva satsen eller koka upp vatten i flera kastruller och gör blandningen i en stor hink istället). Dra av från plattan.
Skala citronerna med en potatisskalare i tunna remsor. Ta bort det vita runt om citronen och skär den i tunna skivor. Ta bort alla kärnor.
Häll i all socker och citroner + skal i det i det varma vattnet och låt stå med lock på tills det svalnar helt.
Tillsätt jästen och låt stå över natten i rumstemperatur.
Tillsätt lättölen, sila av citronen och häll upp på rengjorda flaskor. Jag brukar hälla i kokande vatten i dem för att de ska bli steriliserade.
Tillsätt en tsk socker och några russin i varje flaska. När russinen börjar åka upp och ner i flaskan ställer du in den i kylen.
Färdig att dricka efter 3-4 dagar.
Håller i kylen minst 2 veckor.