Vill du ha bästa receptet på riktigt smarriga grötfrallor? HÄR finns de! Supergoda, mjuka ljusa frallor men med god mättnad av havre! ❤️ Receptet ger ca 12 st.
Feb. 2, 2023
2 dl havregryn
3 dl vatten
50 g smör
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 tsk salt
0.5 dl ljus sirap
12 - 13 dl vetemjöl
1 st ägg
Havregryn till topping
Koka upp havregryn och vatten i en kastrull. Klicka i smöret och låt smälta. Häll i mjölken och låt temperaturen sänkas till 37°.
Smula jästen ner i en bunke. Häll i gröt vätskan och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, sirap och vetemjölet. Knåda i bunken med en slev tills degen är smidig, ca 7-10 min (5 min i bakmaskin). Låt degen jästa i bunken under bakduk ca 40 min.
Dela degen i ca 12 lika delar. Forma till runda fina bollar, platta till något och lägg på bakplåtspapper, på en plåt. Låt de jäsa under bakduk i ca 30 minuter till.
Sätt ugnen på 250°C över- och undervärme.
Pensla frallorna med uppvispat ägg. Strö över lite havregryn på varje fralla.
Grädda frallorna i ugnen ca 9-11 minuter. Låt svalna på galler.