Har du provat att baka bröd i långpanna? Om inte är det dags nu! Detta bröd är ett saftigt och gott brytbröd som görs med zucchini eller morot, toppas med pumpakärnor samt solrosfrön och bakas sedan i långpanna. Perfekt till tex buffé eller om man är många.
Original recept från www.ica.se av ICA Köket
April 13, 2025
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
13 dl vetemjöl (13 dl motsvarar ca 780 g)
3 dl havregryn
2.5 tsk salt
2 msk honung
250 g grovriven zucchini eller morot
1 dl hackade pumpakärnor
2 msk solrosfrön
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet, vispa tills jästen löses upp. Tillsätt mjöl, havregryn, salt, honung och zucchini. Arbeta ihop till en deg, för hand eller i maskin, ca 10 minuter. Degen ska vara lös.
Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 12 bitar) med bakplåtspapper. Strö över pumpakärnor och solrosfrön. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek ca 1 ½ timme.
Sätt ugnen på 225°C.
Skåra degen till bitar, ca 10 x 10 cm, med en degskrapa eller kniv. Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter eller tills brödet fått fin färg. Låt vila i formen ca 10 minuter, stjälp sedan ut och låt svalna på galler.