Vegetarisk lasagne

En av de många goda vegetariska rätterna som Tareq Taylor lagar 👌😋

Helén ”Nenne” Mattsson

April 12, 2025

Ingredienser

250 g torkade lasagneplattor

Tomatsås:

1 st gul lök (grovhackad)

3 st vitlöksklyftor (grovhackad)

2 st stjälkar selleri (skär i 2 cm stora bitar)

2 st morötter (skär i 2 x 2 cm stora tärningar)

1 st palsternacka (skär i 1 x 1 stora tärningar)

0.5 st röd chili (kärna ur och finhacka)

3 msk olivolja

2 msk hackad färsk timjan

1 msk hackad färsk oregano

2 dl vitt vin

4 st lagerblad

2 msk tomatpuré

2 st burkar krossade tomater (800 g)

6 dl vatten

2 - 3 tsk salt

Ostsås:

100 g smör

1.5 dl vetemjöl

1 l mjölk

0.5 tsk riven muskot

2 tsk salt

150 g lagrad ost (t.ex. västerbottenost eller prästost)

Stekta grönsaker:

2 st röda paprikor (kärna ur och skär i bitar)

1 st gul paprika (kärna ur och skär i bitar)

2 st zucchini (skär i 2 cm tjocka skivor)

1 st aubergine (skär i 2 cm tjocka skivor)

Gör så här

Skala lök och vitlök till tomatsåsen och hacka dem grovt. Skär sellerin i 2 cm stora bitar. Skala morötterna och skär i 2 x 2 cm stora tärningar. Skala palsternackan och skär i 1 x 1 cm stora tärningar. Kärna ur och finhacka chilin.

Tomatsås: Stek lök, vitlök, selleri, morot, palsternacka och chili i olja i en kastrull i några minuter, utan att det tar färg. Tillsätt de hackade örterna, vin, lagerblad, tomatpuré, tomatkross, vatten och salt. Låt såsen koka upp och sedan sjuda i ca 30 minuter.

Riv under tiden osten till ostsåsen. Lägg undan lite till att strö över lasagnen senare.

Ostsås: Smält smöret i en kastrull och fräs mjölet i någon minut på medelvärme. Tillsätt mjölken, några deciliter i taget, under omrörning. Såsen bränner lätt fast i botten, så se till att vispen når hela vägen ner. Tillsätt riven muskot och salt. Rör ner osten på slutet.

Värm ugnen till 180 grader.

Dela och kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Skär succhini och aubergine i två centimeter tjocka skivor. Stek paprika, zucchini och aubergine, lite i taget, i en torr het stekpanna tills de får färg på alla sidor.

Ta fram en stor gratängform och bygg ihop lasagnen. Börja med ett lager stekta grönsaker i botten och fortsätt med tomatsås, lasagneplattor och ostsås. Avsluta med lite tomatsås på toppen och resten av osten. Ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Servera direkt.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.