Jag flyttade hemifrån när jag var 17. Nästan varje helg kom jag och hälsade på hos mina föräldrar. På söndagen när det var dags för mig att ta tåget tillbaka till Kyiv fick jag en metallmatlåda av min mamma. I den fanns mina favoriter- stekta piroger! Det var olika fyllningar varje gång. Mina favoriter var med äpple och kanel. Att ta fram matlådan och att få njuta av dem var resans höjdpunkt! Och så passade jag på att läsa lite gamla nyheter på en tidningsnotis som fanns med i matlådan ❤️
Jan. 20, 2023
5 dl miölk
2 msk socker
25 g jäst
800 g vetemjöl
1 tsk finkornigt salt
500 g syrliga äpplen
4 msk socker
1 tsk kanel
Neutral olja till stekning
Värm mjölken till ca 37 grader och blanda den med socker och jäst.
Häll i mjöl och salt. Blanda till en något klibbigt deg. Knåda 5-7 minuter för hand eller 3-5 min i en maskin.
Forma degen till en boll och lät jäsa övertäckt med en kökshandduk i ca 1 timme.
Gör fyllningen under tiden. Skala, kärna ur och riv äpplen grovt. Blanda med socker och kanel.
Ta upp degen på en mjölad yta och kavla ut ca 5-7 mm tjockt. Ta ut ca 10 cm stora cirklar med en stansring eller något liknande.
Lägg ca 2 msk av fylliningen i mitten och nyp ihop ändarna. Forma ovala piroger.
Värm ca 5 mm olja i en stekpanna och stek pirogerna på medelvärme (oljan ska vara ca 160 grader varm) ca 2 minuter på varje sida. Lägg över på en tallrik med några lager hushållspapper på.