Mör kyckling i en krämig och smakrik sås som serveras med ris eller potatis 🥰
April 10, 2025
600 g kycklingfilé, skuren i bitar
1 msk olivolja
1 st liten lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, pressade
250 g champinjoner, skivade
2 dl grädde
2 msk dijonsenap
1 dl kycklingbuljong
1 tsk timjan (färsk eller torkad)
Salt och peppar efter smak
Färsk persilja för garnering
Ris eller potatis att servera till
Stek kycklingen: Hetta upp olivolja i en stor panna eller gryta på medelhög värme. Stek kycklingbitarna i omgångar tills de är genomstekta och får en fin gyllenbrun yta. Ta bort kycklingen från pannan och ställ åt sidan.
Fräs lök och vitlök: I samma panna, tillsätt lite mer olivolja om det behövs och fräs lök och vitlök tills de är mjuka och doftande, ca 2-3 minuter.
Tillsätt svamp: Lägg i svampen och fräs i ytterligare 5-7 minuter tills svampen släpper sin vätska och blir gyllenbrun.
Gör såsen: Häll i grädden, dijonsenapen och kycklingbuljongen. Rör om så att allt blandas väl. Tillsätt timjan, salt och peppar. Låt såsen sjuda i ca 10 minuter tills den tjocknar något.
Blanda kycklingen i såsen: Lägg tillbaka kycklingbitarna i såsen och låt allt sjuda i ytterligare 5-10 minuter tills kycklingen är helt genomkokt och mjuk.
Servera: Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Servera kycklinggrytan med ris eller potatis, och toppa med färsk persilja.