đĄTips! RulltĂ„rtan gĂ„r bra att frysa! Frys den hel, dela den mitt itu eller i skivor. I skivor sĂ„ blir det lĂ€ttare att tina om man bara vill ta fram nĂ„gra stycken.
April 9, 2025
3 st Àgg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
0.5 dl grÀdde eller mjölk
2 - 3 dl sylt, marmelad eller mosade bÀr t.ex. Àppelmos, hallonsylt
SÀtt pÄ ugnen pÄ 250°C (över- och undervÀrme) eller 200°C varmluft, sÄ att ugnen hinner bli varm tills man vispat ihop smeten.
Vispa Àgg och strösocker till en ljusgul pösig smet, gÀrna med elvisp.
Vispa ner bakpulvret. (Kör ca 10 sekunder med elvisp.)
TillsÀtt vetemjölet och grÀdden eller mjölken och vispa försiktigt till en jÀmn smet (ca 20 sekunder pÄ lÀgsta effekt med elvispen).
Bred ut smeten pÄ ett bakplÄtspapper i en lÄngpanna 30x40 cm. (Det Àr viktigt att du breder ut smeten Ànda ut i kanterna sÄ att smeten inte ligger i ett för tjockt lager för dÄ blir rulltÄrtan svÄr att rulla ihop.)
SÀtt in i mitten av ugnen och sÀnk till 225°C och grÀdda ca 5-7 minuter. Se till att "vakta" rulltÄrtan sista minuten sÄ att den inte blir brÀnd. Den ska fÄ en del fÀrg men utan att bli brÀnd samtidigt som den blivit genomgrÀddad sÄ ta inte ut den för tidigt. Min rulltÄrta pÄ bilden Àr precis genomgrÀddad, den kunde varit inne i ugnen nÄgon halvminut till men kortare tid hade den inte blivit bra. (Om du har varmluftsfunktion instÀlld pÄ din ugn grÀdda den dÄ i mitten i 200°C i ca 8 minuter.) (Man kan Àven grÀdda i 250°C med över- och undervÀrme och dÄ tar det ca 5 minuter men dÄ mÄste man verkligen vakta rulltÄrtan sista minuten sÄ att den inte blir brÀnd.)
StjÀlp direkt upp tÄrtan pÄ sockrat smörpapper eller bakplÄtspapper. Dra bort pappret som kakan grÀddats pÄ. (Pensla med kallt vatten pÄ baksidan av pappret sÄ lossnar det lÀtt.)
Bred genast pÄ fyllningen och rulla ihop. LÀgg rulltÄrtan med skarven nedÄt i mitten och lÄt svalna innan den skÀrs i bitar.
SkÀr rulltÄrtan i skivor och servera.