Knapriga vitlökssmör potatis ost-bomber är en tilltugg som kombinerar mosad potatis med ost och vitlök, formad till små bollar som sedan paneras och friteras tills de är gyllenbruna och knapriga. De är lätta att tillaga och passar utmärkt som tilltugg eller tillbehör till en huvudrätt 🥰
April 7, 2025
500 g kokt mosad potatis
100 g riven ost (t.ex. cheddar eller mozzarella)
2 st finhackade vitlöksklyftor
50 g smäkt smör
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
Salt och peppar (efter smak)
Brödströ eller panko
Olja (rapsolja eller majsolja)
Blanda ingredienserna: Blanda den mosade potatisen med den rivna osten, hackad vitlök, smält smör, mjölk, bakpulver, salt och peppar. Forma massan till små bollar.
Panera bollarna: Rulla varje boll i brödströ eller panko, så att de täcks helt.
Frityr bollarna: Värm upp oljan i en djup stekpanna eller fritös till ca 175°C. Frityr potatisbombarna i portioner tills de är gyllenbruna och knapriga, ca 2-3 minuter per sida.
Lyft upp och låt rinna av: Lyft upp potatisbombarna med en slev och låt dem rinna av på pappret.