Middag på 30 min! En riktigt snabb rätt och omtyckt (klassisk) beställning som är så lätt att göra hemma. Kycklinglårfilé är saftigt i sig men om du är ett stort fan av den där supermöra konsistensen man får på restaurang ska du även blanda i en gnutta bikarbonat. I annat fall är det bara att utesluta. Att rosta vitlöken och chilin i början smaksätter oljan fint och ger en ton av chili utan att bli hett och en nötig lite mildare vitlökssmak. Det är också ett perfekt recept om du behöver rensa lite i grönsakslådan!
Original recept från www.instagram.com
April 7, 2025
500 g kycklinglårfilé
1 tsk ljus soja
0.5 tsk bikarbonat
1 st gul lök
1 st röd paprika
150 g broccoli
2 st vitlöksklyftor
6 - 8 st torkade hela chilifrukter
1 dl rostade cashewnötter
1 st lime
Neutral olja till stekning
Jasminris till servering
10 msk ostronsås
8 msk vatten
1 tsk majsstärkelse
4 msk ljus soja
2 tsk palmsocker
0.5 tsk msg
0.5 tsk vitpeppar
1 tsk mörk soja
Marinera kycklingen: Blanda kycklingen med ljus soja och bikarbonat. Låt stå minst 15 minuter (ger saftig och mör kyckling).
Förbered grönsakerna: Skiva löken, skär paprikan i bitar och dela broccolin i små buketter. Skiva vitlöken tunt.
Blanda woksåsen: Rör ihop ostronsås, vatten, majsstärkelse, ljus soja, mörk soja, palmsocker, MSG och vitpeppar.
Stek chili och vitlök: Hetta upp olja i en stor panna eller wok på medelhög värme. Lägg i vitlök och torkad chili. Stek tills vitlöken är gyllene och chilin doftar, men akta så det inte bränns.
Woka kycklingen: Höj värmen, tillsätt kycklingen och stek tills den nästan är genomstekt.
Tillsätt grönsakerna i rätt ordning: Broccoli först, stek 1 minut. Lägg i lök och stek 1 minut till. Sist paprikan, stek 30 sekunder.
Häll i woksåsen: Rör om och låt såsen koka upp och tjockna något.
Smaka av: Pressa i lite lime och justera eventuellt med mer soja eller vatten beroende på smak och konsistens.
Tillsätt cashewnötterna: Vänd ner dem precis innan servering så de behåller sin crunch.
Servera med nykokt jasminris.