Det är svårt att hitta gott glutenfritt bröd som inte är stenhårt. Har experimenterat en del och det här brödet blir riktigt bra och enkelt att göra. Ca 10 st
Original recept från www.instagram.com
April 6, 2025
5 dl kallt vatten
0.25 st jästpaket
1 msk honung
1 msk olivolja
1.5 tsk salt
4 dl glutenfria havregryn
2 dl bovete
3 dl glutenfri mjölmix (använder lailas gula förpackning då den inte innehåller vetestärkelse)
1 tsk fiberhusk
10 g softbake, ca 3 rågade tsk (kan uteslutas men gör brödet luftigare)
Frön till topping tex solros, vallmo, sesam
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt fiberhusk och rör runt. Tillsätt olja, honung och salt. Rör ihop resterande torra ingredienser och rör i blandningen tills allt blandats. Degen ska vara ganska lös. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten eller minst 8h.
Sätt ugnen på 220 grader.
Stjälp upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och dela i 10 bitar, knåda inte. Degen är ganska kladdig. Lägg upp på ungsplåt täckt med bakplåtspapper.
Toppa med valfria frön. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Frys in det du inte äter på en gång och ta fram vid behov.