Över 60 minuter

Vitlöksspäckad älgrostbiff med gräddsås och mos

Bland det godaste jag ätit. Vitlöksspäckad älgrostbiff, gräddsås med enbär och mos av potatis och jordärtskocka 👌🏼 Här kommer receptet! 8 portioner

Original recept från www.instagram.com

Lisa Leván

April 6, 2025

Ingredienser

Till steken

1.5 kg älgrostbiff

7 dl standardmjölk

8 - 10 st vitlöksklyftor

3 - 4 dl rödvin

4 dl vatten

2 st köttbuljong

2 msk kalvfond

6 - 8 st hela kryddpepparkorn

4 st lagerblad

Salt peppar timjan

500 g skogschampinjoner klyftade

2 st morötter skivade

2 st gula lökar strimlade

Olja

Till moset

1.4 kg mjölig potatis

500 g jordärtskocka

Salt peppar

100 g smör

3.5 dl standardmjölk

1.5 dl grädde

Till såsen

Reducerad sky från steken

3 st rejäla msk smör

6 dl grädde

10 st mortlade enbär

Kalvfond

Salt peppar

Gör så här

Börja med att lägga steken i blöt i en skål och täck den med kall mjölk. Lägg i kylen i ca 6 h. Ett husmorsknep som jag lärt mig av svärmor. Det ger en mjukare smak och beskan mildras.

Sätt ugnen på 125 grader. Skölj köttet och torka av den. Gnid in med salt peppar och timjan. Stek köttet i olja runt om i en gryta.

Stick ca 10 hål i steken med en spetsig kniv och peta in en vitlöksklyfta i varje håll. Fyll på med vin, vatten, buljongtärningar, fond, kryddor och grönsaker. Vätskan ska täcka nästan ända upp. Fyll på med lite vatten om det behövs.

Lägg på locket på grytan. Stek i ugn till en innertemperatur på 55-60 grader ca 1,5-2 h. Använd gärna stektermometer.

Koka potatis och jordärtskockor tills de blir mjuka i saltat vatten. Pressa genom potatispress eller använd potatisstop. Häll i resten av ingredienserna. Om moset är för hårt så fyll på med mjölk. Smaka av med salt och peppar.

När köttet är uppe i rätt temperatur lyft ur den ur grytan och låt vila under tiden du gör såsen.

Lyft ur grönsakerna och spar till servering men lämna kvar skyn. Sätt grytan på plattan på högsta värmen och reducera skyn rejält tills den tjocknar och det är ha 3 dl kvar.

Ha i smör. Tillsätt sen grädde och enbär. Smaka av om det behövs lite kalvfond i. Låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skär köttet i tunna skivor och servera med moset, såsen och grönsakerna. Njut!

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.