Bjud på hembakta tekakor. Enkla att röra samman, jäsa och sedan kavla ut. Grädda och låt svalna under duk. Saftiga och ljuvligt goda!
Original recept från recept.se av Eva Boström
Jan. 17, 2023
50 g jäst
6 dl mjölk
2 dl havregryn
75 g smält smör
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 ägg
12 dl vetemjöl + lite extra vid behov
Lös jästen i fingervarm mjölk, 37°. Rör i havregrynen. Låt blandningen stå i 10 minuter så att havregrynen blöts upp.
Tillsätt smör, salt, sirap, ägg och det mesta av vetemjölet. Blanda och knåda degen kraftigt i några minuter. Jäs under bakduk i 30 minuter.
Tillsätt mer mjöl så degen blir lätt att hantera. Det kan behövas mer än den angivna mängden.
Kavla ut degen knappt 1 ½ cm tjock och tryck ut runda kakor, ca 10 cm i diameter med en kakform eller till exempel ett plåtlock. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och nagga med gaffel. Jäs under bakduk i ca 20 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 250° i 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.