Över 60 minuter

DANSKA BLÅBÄRSBULLAR

Här har ni danska blåbärsbullar med en smak av sommarens skogsgläntor

Original recept från www.instagram.com

Mandasmatdagbok

April 10, 2025

Ingredienser

Bulldeg

150 ml mjölk

10 g salt

50 g strösocker

100 g smör

1 st ägg

1 st ägg för pensling

25 g färsk jäst

350 g mjöl

Vaniljfyllning

2 dl mjölk

0.75 dl grädde

1 msk vaniljsocker

0.75 dl marsan pulver

Blåbärsglaze

80 g färska blåbär

30 g vatten

115 g florsocker

Blåbärssylt

Köpt på ica

Gör så här

Värm upp mjölken fingervarm och ha ner det i din köksassistent alt i en vanlig bunke. Addera ägg, jäst, socker och salt. Rör om tills det löst upp sig

Gå i med mjölen och mixa på medel hastighet i 5 minuter (eller knåda med händerna)

Därefter går du i med smöret och fortsätter mixa på hög hastighet i 6-7 minuter

Lägg degen på jäsning under plastfolie ca 1 h 30 min (på varm plats)

Rulla i små bollar (ca 80g per bulle)

Låt jäsa i 40 minuter på plåt

Pressa lätt ner mitten av vardera bulle med en sked eller ett glas och fyll med vaniljkräm och blåbärssylt.

Pensla med ägg och grädda i ugn 220 grader i ca 15 minuter

Därefter toppar du dom med din blåbärs glaze, färska blåbär och frystorkade blåbärs smulor

Vaniljfyllning : Addera alla ingredienserna och vispa ihop tills tjocknat. Ställ i kyl i minimum 20min

Blåbärsglaze: Ha i blåbär och vattnet i en kastrull och låt koka på medium värme i några min tills blåbären mjuknar till sig. Därefter mosar du dom lite lätt med en gaffel. Låt koka och när det är klart så separerar du vätskan från de mosade blåbären med en sil. Låt svalna och häll vätskan i en skål tsm med florsocker och rör om tills det blir slätt.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.