Här har ni danska blåbärsbullar med en smak av sommarens skogsgläntor
Original recept från www.instagram.com
April 10, 2025
150 ml mjölk
10 g salt
50 g strösocker
100 g smör
1 st ägg
1 st ägg för pensling
25 g färsk jäst
350 g mjöl
2 dl mjölk
0.75 dl grädde
1 msk vaniljsocker
0.75 dl marsan pulver
80 g färska blåbär
30 g vatten
115 g florsocker
Köpt på ica
Värm upp mjölken fingervarm och ha ner det i din köksassistent alt i en vanlig bunke. Addera ägg, jäst, socker och salt. Rör om tills det löst upp sig
Gå i med mjölen och mixa på medel hastighet i 5 minuter (eller knåda med händerna)
Därefter går du i med smöret och fortsätter mixa på hög hastighet i 6-7 minuter
Lägg degen på jäsning under plastfolie ca 1 h 30 min (på varm plats)
Rulla i små bollar (ca 80g per bulle)
Låt jäsa i 40 minuter på plåt
Pressa lätt ner mitten av vardera bulle med en sked eller ett glas och fyll med vaniljkräm och blåbärssylt.
Pensla med ägg och grädda i ugn 220 grader i ca 15 minuter
Därefter toppar du dom med din blåbärs glaze, färska blåbär och frystorkade blåbärs smulor
Vaniljfyllning : Addera alla ingredienserna och vispa ihop tills tjocknat. Ställ i kyl i minimum 20min
Blåbärsglaze: Ha i blåbär och vattnet i en kastrull och låt koka på medium värme i några min tills blåbären mjuknar till sig. Därefter mosar du dom lite lätt med en gaffel. Låt koka och när det är klart så separerar du vätskan från de mosade blåbären med en sil. Låt svalna och häll vätskan i en skål tsm med florsocker och rör om tills det blir slätt.