Över 60 minuter

Kantarell aranicini

Ljuvliga friterade risottobollar med kantareller & västerbottenost. Ett helt egenkomponerat recept men inspiration från mina rötter.

Olivia Johansson – foodlivia

March 1, 2022

Ingredienser

1 dl risottoris arborio

0.5 finhackad schalottenlök

1 dl vitt vin gärna torrt

1 näve kantareller

0.5 dl riven västerbottenost

0.5 dl riven parmesan

8 dl grönsaksfond

Olivolja

25 g smör

1 dl panko

1 ägg

1 dl vetemjöl

2 l frityrolja

0.5 finhackad schalottenlök

4 kantareller

1 rött vinteräpple (renset från äpplet till garneringen)

1 dl vitt vin

1 msk rosebalsamvinäger

4 dl grädde

2 dl grönsaksfond

Salt

Cayennepeppar

0.5 citron

Gör så här

Stek schalottenlök mjuk i olivolja i en panna på medelvärme. Koka upp fonden i en kastrull låt, stå & sjuda. Reducera grädden genom att koka den försiktigt i en kastrull.

Höj värmen på stekpannan & slå i riset stek tills det blir glansigt & bara har en vit kärna. Slå på vitt vin, låt det koka i några minuter. Ös risotton med 1 dl buljong åt gången använd en slickepott för att röra om i stekpannan mellan varven.

Stek de hackade kantarellerna i torr panna när vätskan släppt salta & gå i med en klick smör. Tillsätt sedan kantarellerna i risotton & fortsätt ös med buljongen tills risotton är klar. Det ska vara en liten kärna men inte så att det fastnar i tänderna. Tillsätt båda sorterna ost. Konsistensen ska vara något fastare än om du skulle äta risotton som den är. Låt risotton svalna & sätta sig i frysen.

Koka vatten & socker till 1-2-3 lagen. Skär bort mitten av äpplet & spara till såsen. Skiva resten av äpplet tunt. Tillsätt is, ättika i lagen & dela i två skålar. Pressa en citronhalvan i ena skålen & lägg i skivat äpple i den. Lägg skivad schalottenlök i andra skålen.

Sås: stek schalottenlök i en stor klick smör tills löken mjuknat. Lägg i äppleränset, kantareller & persiljekvistar. Häll i vin & rosebalsamvinäger. Låt koka ca 2 min. Häll i 2/3 av den reducerade grädden & 1 dl grönsaksfond. Salta, smaka av tillsätt eventuellt mer grädde & fond. När du är nöjd sila av såsen till en ren kastrull. Smaksätt med cayennepeppar & citron.

Värm upp oljan du ska fritera i till 170 grader c. Häll vetemjöl, uppvispat ägg & panko i tre separata skålar. Rulla risotton till bollar något större en pingisbollar. Dubbelpanera genom att först täcka med vetemjöl sedan ägg & avsluta med panko. Fritera bollarna i oljan tills de fått en fin gyllene färg.

Stek kantareller i en torr panna tills de fått lite färg gå i med smör & salt. Lägg upp fint enligt bilden ovan.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.