Ljuvliga friterade risottobollar med kantareller & västerbottenost. Ett helt egenkomponerat recept men inspiration från mina rötter.
March 1, 2022
1 dl risottoris arborio
0.5 finhackad schalottenlök
1 dl vitt vin gärna torrt
1 näve kantareller
0.5 dl riven västerbottenost
0.5 dl riven parmesan
8 dl grönsaksfond
Olivolja
25 g smör
1 dl panko
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 l frityrolja
0.5 finhackad schalottenlök
4 kantareller
1 rött vinteräpple (renset från äpplet till garneringen)
1 dl vitt vin
1 msk rosebalsamvinäger
4 dl grädde
2 dl grönsaksfond
Salt
Cayennepeppar
0.5 citron
Stek schalottenlök mjuk i olivolja i en panna på medelvärme. Koka upp fonden i en kastrull låt, stå & sjuda. Reducera grädden genom att koka den försiktigt i en kastrull.
Höj värmen på stekpannan & slå i riset stek tills det blir glansigt & bara har en vit kärna. Slå på vitt vin, låt det koka i några minuter. Ös risotton med 1 dl buljong åt gången använd en slickepott för att röra om i stekpannan mellan varven.
Stek de hackade kantarellerna i torr panna när vätskan släppt salta & gå i med en klick smör. Tillsätt sedan kantarellerna i risotton & fortsätt ös med buljongen tills risotton är klar. Det ska vara en liten kärna men inte så att det fastnar i tänderna. Tillsätt båda sorterna ost. Konsistensen ska vara något fastare än om du skulle äta risotton som den är. Låt risotton svalna & sätta sig i frysen.
Koka vatten & socker till 1-2-3 lagen. Skär bort mitten av äpplet & spara till såsen. Skiva resten av äpplet tunt. Tillsätt is, ättika i lagen & dela i två skålar. Pressa en citronhalvan i ena skålen & lägg i skivat äpple i den. Lägg skivad schalottenlök i andra skålen.
Sås: stek schalottenlök i en stor klick smör tills löken mjuknat. Lägg i äppleränset, kantareller & persiljekvistar. Häll i vin & rosebalsamvinäger. Låt koka ca 2 min. Häll i 2/3 av den reducerade grädden & 1 dl grönsaksfond. Salta, smaka av tillsätt eventuellt mer grädde & fond. När du är nöjd sila av såsen till en ren kastrull. Smaksätt med cayennepeppar & citron.
Värm upp oljan du ska fritera i till 170 grader c. Häll vetemjöl, uppvispat ägg & panko i tre separata skålar. Rulla risotton till bollar något större en pingisbollar. Dubbelpanera genom att först täcka med vetemjöl sedan ägg & avsluta med panko. Fritera bollarna i oljan tills de fått en fin gyllene färg.
Stek kantareller i en torr panna tills de fått lite färg gå i med smör & salt. Lägg upp fint enligt bilden ovan.