Obs! Diska burkarna och locken väl! Ställ in dem i ugnen på 100 grader (ca 30 min). I med den varma sylten. På med plastfolie och lock, låt kallna - behöver inte vändas eller kokas för att vaccumet ska bli, det kommer när burkarna kallnar (då klickar det till i de med plåtlock, typ felixburkar) 🥰 Anledningen till att man ställer burkarna uppochner är att man gör en sk självpastörisering, dvs att den heta (över 100°C) sylten dödar alla bakterier som kan finnas i locket och man får en produkt som inte bildar mögel på en gång. Ställ dem uppochner i max 10 minuter och ställ dem rätt väg sedan, så fastnar det inte en massa klet i locket. I burkar så skapas ett undertryck och inte vacuum, då vacuum är helt syrefritt, vilket det inte kan bli i glasförpackningar.
Jan. 17, 2023
1 l aroniabär - frostnypna (700 gram)
2 dl vatten
1 st saft från citron
4.5 dl syltsocker (socker med pektin)
1 st vaniljstång
1. Koka ihop aroniabär, vatten och saft från en citron, så att bären mjuknar.
2. Dela vaniljstången på längden och gröpa ur fröna.
3. Tillsätt allt från vaniljstången inklusive skalet i syltkoket.
4. När allt kokat samman, så tillsätt syltsocker. Låt sjuda i fem minuter. Glöm inte att röra om så att allt syltsocker löser sig.
5. Smaka av sockermängden (om du vill göra sylten sötare är det bara att hälla i socker, men använd i så fall vanligt socker – för mycket syltsocker kan få sylten att börja likna marmelad)
6. Skumma av sylten och häll ner i burkar. Ställ burkarna svalt och mörkt tills innehållet har stelnat till syltkonsistens.