Aroniasylt

Obs! Diska burkarna och locken väl! Ställ in dem i ugnen på 100 grader (ca 30 min). I med den varma sylten. På med plastfolie och lock, låt kallna - behöver inte vändas eller kokas för att vaccumet ska bli, det kommer när burkarna kallnar (då klickar det till i de med plåtlock, typ felixburkar) 🥰 Anledningen till att man ställer burkarna uppochner är att man gör en sk självpastörisering, dvs att den heta (över 100°C) sylten dödar alla bakterier som kan finnas i locket och man får en produkt som inte bildar mögel på en gång. Ställ dem uppochner i max 10 minuter och ställ dem rätt väg sedan, så fastnar det inte en massa klet i locket. I burkar så skapas ett undertryck och inte vacuum, då vacuum är helt syrefritt, vilket det inte kan bli i glasförpackningar.

Helén ”Nenne” Mattsson

Jan. 17, 2023

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.