Nennes köttbullar / Köttfärsbiffar 👌

Jättegoda köttbullar/köttfärsbiffar, som vid juletid blir julköttbullar om de kompletteras med malda nejlikor och koriander! Obs! Man kan utesluta att koka köttbullarna i köttbuljong. Men anledningen till varför jag kokar dem i köttbuljong är att de blir mer saftigare och godare med fantastisk smak! Jämfört med att endast steka dem. Bakpulver kan uteslutas ur receptet, men det är ett bra knep för att göra köttbullar/biffar mer luftiga, saftiga och välsmakande 🥰 💡Tips! Man kan rulla köttbullarna direkt och lägga på bakplåtspapper på en plåt (eller bara smöra plåten), rulla sedan köttbullarna och placera på plåten. Skjuts in i ugnen (mitten) i 200 grader, ca 8-10 minuter. De ska få färg. Så här långt kan man förbereda och t.o.m. frysa in dem i påse. När de sedan ska ätas, så steker man köttbullarna i en stekpanna med smör (rejält). På det viset så får man en fin stekyta på köttbullarna.

Helén ”Nenne” Mattsson

Jan. 17, 2023

Ingredienser

1.5 dl ströbröd (kan bytas ut mot en kokt potatis)

3 dl grädde/mjölk eller vatten

1 kg köttfärs

2 st ägg

3/4 msk salt

0.5 tsk malen vitpeppar

1 tsk strösocker

2 msk lökpulver eller 1 riven gul lök

0.5 tsk bakpulver

Gräddsås:

5 dl vispgrädde (eller 3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk)

1 msk vetemjöl

1 msk kalvfond

25 g smör

Lite kinesisk soja

Ev. salt & lite peppar

1 st klick av svartvinbärsgele eller lingonsylt

Gör så här

1. Låt ströbrödet svälla i vätskan ca 10 min. Blanda sedan alla ingredienserna till färsen och arbeta väl. Rulla små fina köttbullar eller platta ut till köttfärsbiffar och lägg dem på en skärbräda.

2. Stek köttbullarna/biffarna fint bruna med matfett och lägg över dem till en gryta/kastrull. När alla köttbullarna/biffarna är stekta, så häll i den sista stekskyn från stekpannan och fyll på med vatten i grytan/kastrullen tills det täcker köttbullarna/biffarna. Tag en köttbuljongtärning och smula sönder den i grytan/kastrullen. Koka på svag värme ca 20-30 min.

3. Använd den goda skyn i grytan/kastrullen sedan till att göra en sås på! Lägg gärna i trattkantareller! Så här gör man gräddsås: Vispa ihop vispgrädde, vetemjöl och kalvfond i en bunke. Vispa ordentligt med en visp, så att vetemjölet finfördelas i grädden. Sätt stekpannan på medelvärme (med resterna från köttbullarna kvar i stekpannan), tillsätt smöret och låt det smälta. Häll ner blandningen med vispgrädde. Vispa hela tiden med en visp och låt såsen puttra på låg värme tills den tjocknar. Tillsätt soja och ev. lite salt och peppar. Sojan är salt i sig och smaka därför av och tillsätt salt om man vill ha mer sälta. Smaksätt med en klick svartvinbärsgele eller lingonsylt. Om såsen inte tjocknar: blanda ihop vetemjöl med lite kallt vatten eller kalla mjölk och vispa ner det i såsen och låt det puttra i några minuter till.

4. Köttfärsen kan kompletteras vid juletid med: 2 krm malda nejlikor 2 krm malen koriander

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.