Jättegoda köttbullar/köttfärsbiffar, som vid juletid blir julköttbullar om de kompletteras med malda nejlikor och koriander! Obs! Man kan utesluta att koka köttbullarna i köttbuljong. Men anledningen till varför jag kokar dem i köttbuljong är att de blir mer saftigare och godare med fantastisk smak! Jämfört med att endast steka dem. Bakpulver kan uteslutas ur receptet, men det är ett bra knep för att göra köttbullar/biffar mer luftiga, saftiga och välsmakande 🥰 💡Tips! Man kan rulla köttbullarna direkt och lägga på bakplåtspapper på en plåt (eller bara smöra plåten), rulla sedan köttbullarna och placera på plåten. Skjuts in i ugnen (mitten) i 200 grader, ca 8-10 minuter. De ska få färg. Så här långt kan man förbereda och t.o.m. frysa in dem i påse. När de sedan ska ätas, så steker man köttbullarna i en stekpanna med smör (rejält). På det viset så får man en fin stekyta på köttbullarna.
Jan. 17, 2023
1.5 dl ströbröd (kan bytas ut mot en kokt potatis)
3 dl grädde/mjölk eller vatten
1 kg köttfärs
2 st ägg
3/4 msk salt
0.5 tsk malen vitpeppar
1 tsk strösocker
2 msk lökpulver eller 1 riven gul lök
0.5 tsk bakpulver
1. Låt ströbrödet svälla i vätskan ca 10 min. Blanda sedan alla ingredienserna till färsen och arbeta väl. Rulla små fina köttbullar eller platta ut till köttfärsbiffar och lägg dem på en skärbräda.
2. Stek köttbullarna/biffarna fint bruna med matfett och lägg över dem till en gryta/kastrull. När alla köttbullarna/biffarna är stekta, så häll i den sista stekskyn från stekpannan och fyll på med vatten i grytan/kastrullen tills det täcker köttbullarna/biffarna. Tag en köttbuljongtärning och smula sönder den i grytan/kastrullen. Koka på svag värme ca 20-30 min.
3. Använd den goda skyn i grytan/kastrullen sedan till att göra en sås på! Lägg gärna i trattkantareller!
4. Köttfärsen kan kompletteras vid juletid med: 2 krm malda nejlikor 2 krm malen koriander