Den här Toscakakan är min mans favoritkaka! Han är alldeles galen i den (förutom i mig då, förstås) 😂. Det är en saftig toscakaka, toppad med knäckig mandeltosca 🥰 💡Tips! Istället för att bröa långpannan, så penslar jag smält smör på bakplåtspapperet och sedan strör jag kokos runt om.
Jan. 17, 2023
200 g smör
4 st ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde
Glasyr:
200 g smör
2 dl strösocker
4 msk vetemjöl
4 msk mjölk
150 g mandelspån
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en långpanna.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke, först försiktigt och sedan lite snabbare.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
5. Tillsätt vetemjölet blandat med bakpulver, smälta smöret och vispgrädden till äggpöset i bunken, medan vispen går på låg hastighet.
6. Häll smeten i långpannan.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.
8. Förbered glasyren under tiden kakan gräddas genom att blanda smör, strösocker, vetemjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull.
9. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
10. Ta ut kakan och bred på glasyren på toppen.
11. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare ca 25 min (tills den nästan bubblat klart och fått gyllenbrun färg).