Min svärmor Annas recept! Jättegod ostkaka! Obs! Vassle kan man ta reda på och göra hemmagjort messmör på (kolla på mitt recept) 🥰
Jan. 17, 2023
10 l gammaldags eller vanlig mjölk
10 msk vetemjöl
1.5 msk ostlöpe (finns på apoteket)
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Börja med att värma mjölken i en stor kastrull till 37 grader (använd gärna termometer). Flytta sedan kastrullen från värmen.
3. Ta ur 1 liter av den rumsvarma mjölken, lägg i en skål och vispa ner vetemjölet. Ostlöpen blandas ned i mjölredningen. Rör sakta ner blandningen i mjölken. Fortsätt att röra om mjölken mycket sakta med en slev tills den blir trögflytande (tills den ystar sig, alltså skär sig). Låt stå 20 minuter, så att ostmassan sjunker till botten. (Men om det misslyckas, d.v.s. inget händer, massan separerar inte, så kan man rädda det hela genom att man värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny ostlöpe).
4. Häll av lite vassla. Skär några kryss i massan, så att vasslan separerar ytterligare, låt stå ca 15 minuter.
5. Ta fram ett durkslag och häll ner ostmassan, så att den får rinna av ordentligt, pressa ut den sista vätskan.
6. Packa massan i en smord ugnsfast form, t ex formbrödsformar. Grädda tills den har fått färg och är fast rakt igenom (45 minuter till 1 timme). Ostkakan går bra att frysa!
7. När sedan ostkakan tas fram och serveras (ca 600 gr färdig ostkaka = 4 pers), så gör Du så här: Värm ugnen till 175 grader. Skiva ostkakan i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna något omlott i en ugnsfast form. Häll över ca 2 dl ovispad vispgrädde. Grädda ca 20-25 minuter.
8. Naturligtvis så serverar man i Hälsingland hjortronsylt eller hallonsaft till ostkakan: Blanda ren hallonsaft (1 1/2 -2 dl), vatten (1/2 liter) och strösocker (1/2 dl) i en kastrull, koka upp. Gör en redning av 1 msk potatismjöl i 1/2 dl kallt vatten. När hallonsaften kokat upp, rör i redningen och vispa lätt. Låt svalna.