Har du kokt ris över? Perfekt, då har du en grym bas till riktigt goda fröbollar! Riset blir ett väldigt bra bindemedel vilket gör att de enkelt håller ihop. Här serveras de med ugnsrostade rotfrukter, och en otrolig god och enkel dragonsås.
Jan. 16, 2023
700 g potatis
4 st morötter
Olja
Salt & svartpeppar
1 st gul lök
2 dl solroskärnor
1 st grönsaksbuljongtärning
1 nypa svartpeppar
3 dl kokt ris, ca 1,5 dl torrt ris gärna klibbigt ex jasminris
Olja att steka i
1 st gul lök
2 dl växtbaserad grädde, tex. havregrädde
1 msk dragon, torkad
1 st grönsaksbuljongtärning
Olja att steka i
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka riset.
Skär potatisen i klyftor, rör runt i olja, salt och peppar och lägg ut på en plåt eller ugnsfast form.
Rosta i ugnen tills de är mjuka, ca 30 min.
Skala och riv löken.
Mixa solroskärnorna fint med en stavmixer eller blender.
Smula sönder buljongtärningen och blanda ihop med peppar, det kokta riset och löken.
Forma till ca 20 bollar och stek i olja på medelvärme tills de blivit gyllene.
Skala och hacka löken till såsen.
Stek i en panna eller kastrull i lite olja tills den mjuknar.
Tillsätt grädde, dragon och buljongtärning och låt puttra några minuter.
Servera fröbollarna med klyftpotatisen och såsen.