Den hÀr tÄrtan smakar mycket passionsfrukt, lite överraskande dÄ pannacotta Àr gjord pÄ fryst passionsfrukt. Den ger mycket smak och lyfts bÄde av citronen i botten och den lena vitchoklad moussen. En riktigt frisk och god tÄrta. Du behöver 3 silikonformar för att baka denna. Först anvÀnds en till botten (20 cm) , sedan tvÄ till pannacottan(18 cm + dekorationsform), slutligen monteras allt med den vita chokladmoussen i den första formen(20 cm).
Original recept frÄn www.instagram.com
April 2, 2025
2 st citroner finrivet skal + 0,75 dl saft
150 g smör
3 st Àgg
2.5 dl socker
150 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 st gelatinblad
2.5 dl grÀdde
1 dl socker
250 g fryst (tina) passionfrukt
150 g vit choklad
0.5 msk smör
2 st Àggulor
3 dl vispgrÀdde
1.5 st gelantinblad
1 st passionsfrukt
200 g jordgubbar
Citronkladdkaka: SmÀlt smöret och rör i sockret. TillsÀtt citronsaft och skal. Rör ner mjöl samt vaniljsocker och tillsÀtt sedan Àggen. Blanda till en jÀmn smet. HÀll smeten i formen pÄ 20 cm och grÀdda pÄ 160 grader i ca 20-25 minuter. Den ska vara rörlig i mitten, den sÀtter sig sedan. LÄt kallna helt, gÀrna över natten.
Passionsfruktspannacotta: BlötlÀgg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Tina och sila av passionsfruktens kÀrnor i en finmaskig sil. Koka upp grÀdde, socker och passionsfrukt. Ta av frÄn vÀrmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. HÀll upp ett 1-2 cm tjockt lager i en 18 cm silikonform. LÄt stelna och frys sedan som en puck. HÀll resterande pannacotta i nÄgon silikonform som passar till dekorering.
Vit chokladmousse: Ta fram grÀdden 30 minuter före du börjar. BlötlÀgg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Koka upp 1 dl grÀdde. SmÀlt choklad och smör i en skÄl i micron. 30 sek i taget, tills smÀlt. Krama ur gelatinet och tillsÀtt det i den uppkokta grÀdden, rör om ordentligt. Rör sedan ner grÀdden med gelatinet i chokladen och blanda till en jÀmn smet. TillsÀtt Àggulorna, rör om sÄ att det blandas ordentligt. Vispa resterande grÀdden löst och blanda i lite grÀdde i chokladblandningen (kolla sÄ att den ej Àr varm) och rör om, rör sedan ner resten av grÀdden med luftiga tag med slickepott.
Montering: Ta ur citronkladdkakan ur formen och lÀgg pÄ sidan. Diska och torka formen. HÀll nÀstan all mousse i formen. Placera sedan den frysta passionsfruktspannacottan i mitten och hÀll resterande mousse över. LÀgg försiktigt pÄ botten. StÀll kallt en stund och sedan i frysen, minst 6 timmar. Ta fram kvÀllen innan servering och lÄt tina lÄngsamt i kyl. Dekorera med resterande passionsfruktspannacotta, fÀrsk passionsfrukt och fÀrska jordgubbar.