Över 60 minuter

CITRON, PASSIONSFRUKT & VITCHOKLADTÅRTA đŸ‹đŸ€đŸ’œ

Den hÀr tÄrtan smakar mycket passionsfrukt, lite överraskande dÄ pannacotta Àr gjord pÄ fryst passionsfrukt. Den ger mycket smak och lyfts bÄde av citronen i botten och den lena vitchoklad moussen. En riktigt frisk och god tÄrta. Du behöver 3 silikonformar för att baka denna. Först anvÀnds en till botten (20 cm) , sedan tvÄ till pannacottan(18 cm + dekorationsform), slutligen monteras allt med den vita chokladmoussen i den första formen(20 cm).

Original recept frÄn www.instagram.com

I min syrras kök

April 2, 2025

Ingredienser

💛Citronkladdkaka

2 st citroner finrivet skal + 0,75 dl saft

150 g smör

3 st Àgg

2.5 dl socker

150 g vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

💜Passionfruktspannacotta

3 st gelatinblad

2.5 dl grÀdde

1 dl socker

250 g fryst (tina) passionfrukt

đŸ€Vit chokladmousse

150 g vit choklad

0.5 msk smör

2 st Àggulor

3 dl vispgrÀdde

1.5 st gelantinblad

Dekoration 🍓

1 st passionsfrukt

200 g jordgubbar

Gör sÄ hÀr

Citronkladdkaka: SmÀlt smöret och rör i sockret. TillsÀtt citronsaft och skal. Rör ner mjöl samt vaniljsocker och tillsÀtt sedan Àggen. Blanda till en jÀmn smet. HÀll smeten i formen pÄ 20 cm och grÀdda pÄ 160 grader i ca 20-25 minuter. Den ska vara rörlig i mitten, den sÀtter sig sedan. LÄt kallna helt, gÀrna över natten.

Passionsfruktspannacotta: BlötlÀgg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Tina och sila av passionsfruktens kÀrnor i en finmaskig sil. Koka upp grÀdde, socker och passionsfrukt. Ta av frÄn vÀrmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. HÀll upp ett 1-2 cm tjockt lager i en 18 cm silikonform. LÄt stelna och frys sedan som en puck. HÀll resterande pannacotta i nÄgon silikonform som passar till dekorering.

Vit chokladmousse: Ta fram grÀdden 30 minuter före du börjar. BlötlÀgg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Koka upp 1 dl grÀdde. SmÀlt choklad och smör i en skÄl i micron. 30 sek i taget, tills smÀlt. Krama ur gelatinet och tillsÀtt det i den uppkokta grÀdden, rör om ordentligt. Rör sedan ner grÀdden med gelatinet i chokladen och blanda till en jÀmn smet. TillsÀtt Àggulorna, rör om sÄ att det blandas ordentligt. Vispa resterande grÀdden löst och blanda i lite grÀdde i chokladblandningen (kolla sÄ att den ej Àr varm) och rör om, rör sedan ner resten av grÀdden med luftiga tag med slickepott.

Montering: Ta ur citronkladdkakan ur formen och lÀgg pÄ sidan. Diska och torka formen. HÀll nÀstan all mousse i formen. Placera sedan den frysta passionsfruktspannacottan i mitten och hÀll resterande mousse över. LÀgg försiktigt pÄ botten. StÀll kallt en stund och sedan i frysen, minst 6 timmar. Ta fram kvÀllen innan servering och lÄt tina lÄngsamt i kyl. Dekorera med resterande passionsfruktspannacotta, fÀrsk passionsfrukt och fÀrska jordgubbar.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis sÄ kan du samla alla dina recept pÄ en plats för att göra det lÀttare att planera, handla och laga din mat.