Höstig smakrik soppa med pumpa, lasagneplattor och vegofärs Recept från Plantbased Traveler
Jan. 15, 2023
1.75 dl torkad sojafärs eller annan tvp (textured vegetable protein)
1 msk rapsolja
1 st gul lök, finhackad
1 st morot, finhackad
2 stjälkar blekselleri, finhackade
4 klyfta vitlök, pressade
0.5 st butternutpumpa, mindre bitar
1 msk tomatpuré
3 st grönsaksbuljongtärning
1.4 l vatten
2.5 dl växtbaserat mjölk (ex havremjölk eller ärtmjölk)
1 tsk basilika, torkad
1 tsk oregano, torkad
1 tsk paprikapulver
1 tsk fänkålsfrön, malen
Salt och peppar
100 g lasagneplattor (eller annan pasta)
30 g babyspenat
Stek den finhackade löken, moroten och blekselleri i några minuter i en stor kastrull tills de mjuknat.
Pressa ner vitlöken, släng ner pumpabitarna och stek i 5 min.
Ha i tomatpurén och stek någon minut till. Ha därefter i buljongtärningarna och 1 liter av vattnet. Låt sjuda i drygt 10 min under lock tills pumpan mjuknat lite.
Ta ca 3 dl av soppan tillsammans med mjölken och mixa i en blender eller med en stavmixer.
Häll tillbaka mixen i kastrullen tillsammans med 4 dl vatten, sojafärsen och kryddorna. Bryt lasagneplattorna i mindre bitar och låt soppan koka ytterligare 10 min.
När pastan är al dente, ha i babyspenat. Soppan är klar när babyspenaten har mjuknat. Smaka av med salt och peppar.