Festlig efterrätt som blir lite som en upp-och-ner-vänd crème brûlée
Jan. 15, 2023
1.5 msk vatten
0.75 dl socker
2 dl mjölk (3% fetthalt)
1.5 dl grädde
2 st ägg
0.375 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Caramelsås: Ta fram 4 st värmetåliga dessertformar
Lägg socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och blanda ihop. Om det har kommit socker på kanterna på insidan av kastrullen, skrapa ner dem med en slickepott
Ställ sedan kastrullen på spisplattan, på hög värme, men inte högsta. Låt sockret koka upp och börja bubbla. Rör inte kastrullen och blanda absolut inte!
Vakta sockret i ca 10-15 minuter. Det ska bubbla och bli gyllenbrunt. Så fort sockret börjar få en gyllene färg går det ganska snabbt och det kan lätt brännas vid
Häll ner det gyllenbruna sockret i formarna snabbt innan det stelnar och vicka lite på formarna tills sockret fördelas jämnt i botten och kommer upp lite på kanten. Låt sockret stelna i formarna
Pudding: Värm ugnen till 150°, över och undervärme
Förbered en ugnsform med höga kanter som du ska ställa formarna i senare genom att hälla i vatten och ställa in i ugnen medan ugnen värms upp
Tillsätt alla ingredienser i en bunke och blanda försiktigt. Du vill inte få in någon luft i smeten
Sila smeten genom en fintrådig sil för att få bort klumpar från äggvitan
Häll smeten i formarna
Ställ formarna i ugnsformen, vattnet ska nå till mitten av de små formarna
Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter
Puddingen ska stelna i mitten och inte kännas läs och kladdig. Testa gärna med en provsticka
Ta ut från ugnen och ta genast bort småformarna från den vattenfyllda ugnsformen formen, ställ formarna på ett galler
Låt svalna i rumstemperatur
Täck formarna med plastfolie och låt kallna helt i kylen, minst 4 timmar
Vid servering, dra en vass kniv längs kanterna och stjälp upp crème caramelen på en liten tallrik
Servera med ett stort glas mjölk och njut!