Ca 45 minuter

Tortilla med pumpa, grönkål, äpple och svarta bönor

Detta är en höstig variant på tacos eller burrito beroende på hur man serverar den. Gott i bröd som här eller med annat tillbehör tex. havreris.

Original recept från undertian.com av Hanna Olvenmark

Cecilia Burman

Jan. 15, 2023

Ingredienser

0.5 st pumpa, tex. butternut om ca 700 g

2 tsk olja

0.5 tsk salt

0.5 tsk chilipulver

6 dl svarta bönor, kokta

2.5 dl torkade svarta bönor som du själv blötlägger och kokar i förväg

1.5 dl vatten

1 st grönsaksbuljongtärning

2 tsk paprikapulver

2 tsk spiskummin

1 st lagerblad

100 st grönkål, färsk

1 krm salt

0.5 tsk olja

1 tsk citron, saften

1 st äpple

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 msk olja

1 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan och skär den i små kuber. Lägg i en skål med olja, salt och chili och rör om. Bred ut på en plåt eller ugnsfast form och grädda i mitten av ugnen tills mjuka, ca 20 minuter.

Blanda ihop svarta bönor, vatten, buljong, paprikapulver, spiskummin och lagerblad i en kastrull. Låt koka upp och småputtra i ca 10 min. Håll koll så att det inte blir torrt i botten, det ska hela tiden vara vätska runt bönorna. Tillsätt i så fall mer vatten och sänk värmen ytterligare. Ställ kastrullen åt sidan när bönorna kokat klart.

Riv av grönkålsbladen från stammen och skär i grova bitar. Massera grönkålen i salt, olja och citron i ett par minuter tills den mjuknar. Skär äpple i små bitar och blanda ner i grönkålen.

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten och knåda ihop till en deg. Kavla ut små tortillabröd och stek i torr panna tills de är gyllene på båda sidor.

Servera bröden med en klick bönor, ugnsrostad pumpa och grönkål.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.