Detta är en höstig variant på tacos eller burrito beroende på hur man serverar den. Gott i bröd som här eller med annat tillbehör tex. havreris.
Original recept från undertian.com av Hanna Olvenmark
Jan. 15, 2023
0.5 st pumpa, tex. butternut om ca 700 g
2 tsk olja
0.5 tsk salt
0.5 tsk chilipulver
6 dl svarta bönor, kokta
2.5 dl torkade svarta bönor som du själv blötlägger och kokar i förväg
1.5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 st lagerblad
100 st grönkål, färsk
1 krm salt
0.5 tsk olja
1 tsk citron, saften
1 st äpple
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk olja
1 dl vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan och skär den i små kuber. Lägg i en skål med olja, salt och chili och rör om. Bred ut på en plåt eller ugnsfast form och grädda i mitten av ugnen tills mjuka, ca 20 minuter.
Blanda ihop svarta bönor, vatten, buljong, paprikapulver, spiskummin och lagerblad i en kastrull. Låt koka upp och småputtra i ca 10 min. Håll koll så att det inte blir torrt i botten, det ska hela tiden vara vätska runt bönorna. Tillsätt i så fall mer vatten och sänk värmen ytterligare. Ställ kastrullen åt sidan när bönorna kokat klart.
Riv av grönkålsbladen från stammen och skär i grova bitar. Massera grönkålen i salt, olja och citron i ett par minuter tills den mjuknar. Skär äpple i små bitar och blanda ner i grönkålen.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten och knåda ihop till en deg. Kavla ut små tortillabröd och stek i torr panna tills de är gyllene på båda sidor.
Servera bröden med en klick bönor, ugnsrostad pumpa och grönkål.