Detta är lite av en mix mellan tacon och klassisk råraka! Supergott om du frågar mig och kan varieras utifrån vad du har i kyl och frys! Ärtguccan är verkligen en hit och skulle du mot förmodan få något över vill jag tipsa om att ha den på mackan, som här, på denna gottemacka.
Original recept från undertian.com av Hanna Olvenmark
Jan. 15, 2023
1 st rödlök
0.5 st lime, saften
4 dl svarta bönor, kokta
1.5 dl torkade svarta bönor som du själv blötlägger och kokar i förväg
1 msk olja
1 msk koriander, fryst
1 nypa salt
1 kg potatis
Salt & svartpeppar
Olja att steka i
5 dl gröna ärtor, frysta
2 st vitlöksklyftor
0.5 st chili eller en nypa sambal oelek
0.5 dl solroskärnor
2 msk olja
0.5 st lime
Tina de gröna ärtorna.
Skala och skiva löken tunt. Pressa över lime och krama om löken några gånger. Ställ åt sidan.
Blanda ihop bönorna med olja, fryst koriander och lite salt. Ställ åt sidan.
Riv potatisen, strö över salt och peppar. Låt stå en liten stund och pressa sedan ur vätskan. Hetta upp en stekpanna med lite olja och forma plättar av den rivna potatisen. Stek några minuter per sida, se till att de får lite yta så att de håller ihop.
Gör undertiden ärtguaccan: Skala vitlök och hacka den och chilin grovt. Mixa chili, vitlök, gröna ärtor, solroskärnor, olja och pressad lime till en slät smet med en stavmixer eller blender.
Servera rårakorna med de marinerade bönorna, ärtguaccan och den snabbpicklade rödlöken!