8 förrätter/smårätter
Original recept från www.instagram.com
March 28, 2025
8 st pilgrimsmusslor
Olja och en klick smör att ösa över
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
1 st äggula
1.5 dl neutral olja
0.5 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 st lime saften+rivet skal
1 st liten riven vitlöksklyfta
Salt, peppar
1 dl grädde
1 st äpple granny smith
0.25 dl ättikssprit 12%
0.5 dl socker eller björksocker
1 dl vatten
1 burk regnbågsrom
Tabasco
Liten knippe risnudlar
Olja att fritera i
Börja med att mixa örterna med olja. Mixa ihop äggula, dijonsenap, vinäger, salt och peppar med en stavmixer. Häll långsamt i örtoljan samtidigt som du hela tiden mixar. Ha i saft och skal från en lime samt vitlöken. Blanda i grädden och rör till en jämn sås. Häll i sifon och ha i 2 patroner, skaka och ställ i ett varmt vattenbad. Om du inte har en sifon så häll såsen i en skål och vispa ordentligt så att du får mycket luft i och att den blir fluffig.
Rör ihop ättika, socker och vatten. Skiva äpplet tunnt, gärna med mandolin och lägg i ättikslagen.
Värm olja till ca 180 grader och fritera risnularna. Det tar några sekunder och de puffar verkligen upp.
Torka pilgrimsmusslorna med hushållspapper, salta. Heta upp en stekpanna med lite olja. Stek pilgrimsmusslorna i minut på varje sida. När du vänder på musslan så ha i en klick smör som du snabbt öser upp på den stekta sidan. Ta upp ur pannan.
Montering: Lägg lite örtskum i botten på en tallrik. Lägg några skivor av det picklade äpplet ovanpå, sen läger du på musslan. Droppa några troppar tabasco i örtskummet. Lägg en tsk rom på musslan, sist de puffade risnudlarna och en kvist dill. Njut!