Pilgrimsmussla med örtskum, picklad äpple, tabasco, regnbågsrom och puffade risnudlar

8 förrätter/smårätter

Original recept från www.instagram.com

Lisa Leván

March 28, 2025

Ingredienser

8 st pilgrimsmusslor

Olja och en klick smör att ösa över

Örtskum

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad dill

1 st äggula

1.5 dl neutral olja

0.5 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

1 st lime saften+rivet skal

1 st liten riven vitlöksklyfta

Salt, peppar

1 dl grädde

Picklad äpple

1 st äpple granny smith

0.25 dl ättikssprit 12%

0.5 dl socker eller björksocker

1 dl vatten

1 burk regnbågsrom

Tabasco

Liten knippe risnudlar

Olja att fritera i

Gör så här

Börja med att mixa örterna med olja. Mixa ihop äggula, dijonsenap, vinäger, salt och peppar med en stavmixer. Häll långsamt i örtoljan samtidigt som du hela tiden mixar. Ha i saft och skal från en lime samt vitlöken. Blanda i grädden och rör till en jämn sås. Häll i sifon och ha i 2 patroner, skaka och ställ i ett varmt vattenbad. Om du inte har en sifon så häll såsen i en skål och vispa ordentligt så att du får mycket luft i och att den blir fluffig.

Rör ihop ättika, socker och vatten. Skiva äpplet tunnt, gärna med mandolin och lägg i ättikslagen.

Värm olja till ca 180 grader och fritera risnularna. Det tar några sekunder och de puffar verkligen upp.

Torka pilgrimsmusslorna med hushållspapper, salta. Heta upp en stekpanna med lite olja. Stek pilgrimsmusslorna i minut på varje sida. När du vänder på musslan så ha i en klick smör som du snabbt öser upp på den stekta sidan. Ta upp ur pannan.

Montering: Lägg lite örtskum i botten på en tallrik. Lägg några skivor av det picklade äpplet ovanpå, sen läger du på musslan. Droppa några troppar tabasco i örtskummet. Lägg en tsk rom på musslan, sist de puffade risnudlarna och en kvist dill. Njut!

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.