Det här går så snabbt att göra och är en riktig smakexplosion.
Original recept från www.instagram.com
March 28, 2025
300 g torskrygg eller annan vit fisk
Salt
Smör till stekning
0.5 st citron
75 g smör
1 tsk japansk soja
1 st liten purjolök
4 msk pepparrot, finriven
Skär fisken i två lika stora bitar, salta runt om och låt stå och dra tills det är dags att steka fisken. Detta gör att fisken får en bra sälta, blir vitare och håller ihop bättre.
Koka potatis. Sätt ugnen på den varmaste temperaturen i din ugn.
Dela purjolöken på längden och sen halvorna en gång till på längden, skölj så du får bort eventuell sand. Dela den sen i ca 10 cm långa bitar. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sota i ugnen, vänd en gång så att de blir sotade på båda sidor.
Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull tills den blir gyllenbrun och får en doft av kola. Ta av från värmen och ha i sojan. Det brukar bubbla ordentligt i kastrullen men lägger sig snabbt. Det brynta smöret får en saltig unamismak av sojan som blir så god på fisken och den sotade purjon.
Lägg i en rejäl klick smör i stekpannan. Stek fisken ca 3 minuter på ena sidan, vänd och stek ca 3 minuter till. Ös på med smör under tiden. Innertemperatur på ca 46 grader.
Lägg upp fisken på tallrik. Pressa på citron. Lägg upp purjon och ös på det brynta sojasmöret på fisken och purjon. Toppa fisken med riven pepparrot. Servera med potatis. Njut!