Tortelloni med pancettafyllning och syrad citrongräddsås

4 port Pastadeg: 3 ägg 300 g vetemjöl tipo 00 Fyllning: 150 g pancetta el sidfläsk 1 bananscharlottenlök 1 vitlök 1 msk tomatpuré 200 g ricotta 1 dl finriven parmesan Rivet skal av en citron+ 2 msk saft Salt, peppar Olja Sås: Olja 3 dl syrad grädde Några salviablad Rivet skal av 1 citron + saften av en halv 0,5 dl pastavatten 0,5 msk honung Salt, peppar Topping: riven parmesan Tortelloni: Jobba ihop ägg och mjöl till en smidig deg. Låt vila inplastad i kylen i ca 30 minuter. Fyllning: Stek finhackad schalottenlök i lite olja. Tillsätt vitlök, tomatpuré och småtärnad pancetta. Stek i några minuter. Ha i resten av ingredienserna och rör om ordentligt. Lägg fyllningen i en spritspåse för att fylla pastan. Tvätta inte ur stekpannan utan gör såsen i den så får den lite smak av fyllningen. Kavla pasta degen tunn antingen med pastamaskin eller kavel. Skär ut fyrkanter som är 8x8 cm. Spritsa på fyllning. Vik ena hörnet mot motsatt hörn. Tryck runt om så att det blir tätt. Rulla några ...

Original recept från www.instagram.com

Lisa Leván

March 27, 2025

Ingredienser

Pastadeg

3 st ägg

300 g vetemjöl tipo 00

Fyllning

150 g pancetta el sidfläsk

1 st bananscharlottenlök

1 st vitlök

1 msk tomatpuré

200 g ricotta

1 dl finriven parmesan

Rivet skal av en citron+ 2 msk saft

Salt

Peppar

Olja

Sås

Olja

3 dl syrad grädde

Några salviablad

Rivet skal av 1 citron + saften av en halv

0.5 dl pastavatten

0.5 msk honung

Salt

Peppar

Topping

Riven parmesan

Gör så här

Jobba ihop ägg och mjöl till en smidig deg. Låt vila inplastad i kylen i ca 30 minuter.

Stek finhackad schalottenlök i lite olja. Tillsätt vitlök, tomatpuré och småtärnad pancetta. Stek i några minuter. Ha i resten av ingredienserna och rör om ordentligt. Lägg fyllningen i en spritspåse för att fylla pastan. Tvätta inte ur stekpannan utan gör såsen i den så får den lite smak av fyllningen.

Kavla pasta degen tunn antingen med pastamaskin eller kavel. Skär ut fyrkanter som är 8x8 cm. Spritsa på fyllning. Vik ena hörnet mot motsatt hörn. Tryck runt om så att det blir tätt. Rulla några varv och vik ihop de två återstoden av hörnorna och forma till en tortelloni. Sätt på pastavattnet och medans vattnet kokar gör du såsen.

Häll lite olja i stekpannan som du gjort fyllningen i, ha i salviablad och fräs lite. Ha i resten av ingredienserna och låt koka upp.

Häll rejält med salt i det kokande pastavattnet. Koka tortellonin några minuter, tills de flyter upp på ytan. Innan du häller av vattnet ha i lite pastavatten i såsen. Häll pastan i såsen. Toppa med riven parmesan. Njut!

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.