En matig och ljuvligt god lakto-ovo-vegetarisk lasagne med aubergine, spenat och en krämig béchamelsås smaksatt med parmesanost. La till zuccini och morot också, det var toppen!
Original recept från www.ica.se
June 30, 2024
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
Olivolja
200 g fryst bladspenat
Salt
Svartpeppar
2 mozzarellaostar (à 125 g)
2 burkar krossade tomater
12 lasagneplattor
8 dl mjölk
4 msk smör
4 msk vetemjöl
2 dl riven parmesanost
1.5 tsk rinven muskotnöt
Riven parmesanost
Färsk basilika
0.5 zuccini
1 stor morot
Sätt ugnen på 175°C.
Tina spenaten.
Skär aubergine, zuccini och morot i små bitar, skiva vitlöken. Stek grönsaker och vitlök i olivolja tills den fått lite färg.
Krama vätskan ur spenaten ordentligt, lägg den tillsammans med auberginen. Rör i krossade tomater och låt puttra på svag värme och smaka av med salt, peppar, kanske lite basilika eller annat gott.
Skiva mozzarellan.
Béchamelsås: Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet. Tillsätt mjölken under fortsatt vispning till en slät sås. Rör ner parmesanosten och smaka av med riven muskot, salt och peppar.
Häll ut lite tomatsås och bechamelsås i botten på en ugnssäker form. Täck med lasagneplattor. Varva sedan tomatsås, bechamel och mozarella ( riv sönder i mindre bitar). Avsluta med lite av tomatsåsen, bechamelsåsen och mozarella.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter. Dekorera gärna med färsk basilika.