Jobbade tidigare en del i de baltiska länderna och åt denna på en krog i Estland. Översatt blir det "tuppsvampsås", kantarellstuvning på svenska.
March 26, 2025
1 st lök, finhackad
2 msk neutral olja
400 g kantareller, rensade och grovhackade
2 tsk mjöl
1 dl färdig grönsaksbuljong, ej koncentrat
2 st kvistar timjan, repade finhackade blad
4 dl grädde eller havregrädde
2 st kvistar dill, finhackade
Salt och vitpeppar
Hetta upp en kastrull på medelvärme, tillsätt olja och lök och fräs tills den mjuknat.
Hetta upp en stekpanna och häll i kantarellerna. Stek tills de fått en gyllene yta. Blanda med den mjukstekta löken.
Tillsätt mjöl och rör om tills det lösts upp eller sugits upp helt av svampen.
Tillsätt buljong, timjan och grädde och låt sjuda till en krämig konsistens.
Avsluta med att toppa med dill och smaka av med salt och vitpeppar.