Italian meatballs in a delicious tomato sauce. đđŒ
Feb. 28, 2022
500 g blandfÀrs
1 Àgg
1 dl ströbröd (gÀrna panko)
0.5 msk svartpeppar (fÀrskmald)
0.5 tsk cayennepeppar
1 msk fisksÄs
1 stor schalottenlök
0.5 dl olivolja
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
2 msk worcestershiresÄs
1 msk oregano (torkad)
2 burkar krossade tomater
1 frp körsbÀrstomater
Basilika, nÀstan en hel kruka
0.5 msk svartpeppar (fÀrskmald)
1 msk salt
1 msk chiliflakes
1 tsk socker
1 parmesankant
1 kruka persiljestjÀlkar
4 dl vetemjöl (00)
2 dl durumvetemjöl
2 tsk salt
6 Àgg
1 msk olivolja
Ricotta
Basilika
3 vitlöksklyftor
4 vitlöksklyftor
Börja med köttbullarna â helst dagen innan, sĂ„ de kan ligga i kylen och sĂ€tta sig. Finhacka vitlöken och lĂ€gg samtliga övriga ingredienser till köttbullarna i en bunke och blanda vĂ€l. Ta lite vatten pĂ„ hĂ€nderna och rulla till fem bollar.
HÀll olivoljan i en kastrull, lÀgg i köttbullarna och lÄt dem bryna och fÄ fÀrg. LÀgg dÀrefter i hackad schalottenlök och tomatpuré och lÄt det frÀsa med. HÀll sedan i vinet och worcestershiresÄsen. Reducera till hÀlften. Finhacka vitlöken, persiljestjÀlkarna, basilikan och lÀgg ner det tillsammans med ingredienser i kastrullen. Koka ihop pÄ medelvÀrme i minst 40 minuter.
LÀgg vetemjölet, durumvete och salt i en bunke. Gör en liten grop i mjölet och lÀgg i Àggen. Börja blanda med en gaffel tills det blir en smulig deg. Ta olivoljan pÄ hÀnderna och knÄda ihop degen. KnÄda degen i cirka 10 minuter tills den fÄr en stark glutenstruktur. LÄt vila i kylen 30 minuter. Kavla ut pastadegen och gör din pastasort efter önskan (jag gjorde tagliatelle).
Koka pastan al dente och sila bort pastavattnet. LÀgg pastan i kastrullen med tomatsÄsen och köttbullarna. Blanda noga sÄ tomatsÄsen kommer över hela pastan. LÀgg dÀrefter upp pastan pÄ tallrikar och toppa med ytterligare lite tomatsÄs. Fördela en köttbulle pÄ varje tallrik och riv parmesan över tallriken och avsluta med nÄgra tag med svartpepparkvarnen. Toppa med basilika och ricotta! Hoppas det smakar!