Grillad Hjortfilé, serveras med en krämig potatisgratäng och en kraftig rödvinsås.
Original recept från vm.tiktok.com
March 25, 2025
600 g hjortfilé
Krydda med salt, peppar, rosmarin, timjan och vitlök)
1 kg fast potatis, tunt skivande
2 st vitlöksklyftor, finhackade
5 dl vispgrädde
Färsk timjan
Klick smör
Salt & peppar
Smakrik ost
2 st schalottenlökar, hackade
40 g rotselleri
Smör
1.5 msk tomatpuré
5 dl rött vin
1.5 msk kalvfond
Nypa socker
Färsk timjan
Salt och peppar
Ta fram hjortfilen, krydda och låt ligga i rumstemperatur innan grillen.
Grilla på het grill så filén får fin yta. Jag grillade den 2 minuter på varje sida och lät den ligga i tak-gallret på grillen ytterligare 1,5 minut till 55 grader. Jag tog ut den och lät den vila ca 5 minuter.
Skiva upp tunt precis innan servering.
Lägg i en klick smör i en kastrull, gå i med rotselleri, schalottenlök och timjan. Låt fräsa några minuter på medelvärme.
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa nån minut till.
Tillsätt vin och kalvfond, lätt puttra på svag värme utan lock så att vätskan sakta kokar ner.
Sila av såsen när ca halva vätskan kvarstår och häll tillbaka i kastrullen. Ge ett uppkok och koka ner såsen ytterligare tills den är lagom i konsistensen och mustig i smaken.
Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Om såsen är för tunn kan du reda med majsstärkelse och om den är för tjock några droppar vatten.
Avsluta med att röra i en klick smör innan servering.
Lägg smör i en stekpanna, gå i med skivad potatis och stek på medelvärme utan att potatisen tar färg, ca 2 minuter.
Gå i med vitlök och färsk timjan, stek ytterligare ett par minuter.
Gå i med grädde och låt såsen småputtra tills grädden tjocknat lite. Salta och peppra.
Häll över i en ugnsform, strö på en god ost och gratinera i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.