Klassisk husman som serveras med en fräsch ärtsallad och kokt potatis. Lika lättlagat som gott!
March 25, 2025
0.5 tsk salt fint
3 dl vatten
1 msk fiskfond
600 g torskfilé fryst
0.5 st rödlök
1 st citron
2 tsk olivolja
1 krm flingsalt
250 g gröna ärtor frysta
0.5 st gurka
1 msk citron
2 krm salt fint
700 g potatis fast
1 krm vitpeppar malen
3 dl mellanmjölk
2 msk mat & bak smör
0.5 st persilja - färsk
2 st ägg
1.5 msk vetemjöl
2 krm salt fint
Värm ugnen till 175 grader.
Tillbehör: Skala potatisen och koka i saltat vatten.
Äggsås: Koka äggen hårdkokta i ca 10 min.
Torsk: Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form och strö över salt.
Blanda vatten med fiskfond och häll över fisken i formen. Sätt in i ugnen i ca 15 min.
Ärtsallad: Värm ärtorna i en kastrull med vatten på spisen. Sila av vattnet och spola ärtorna kalla. Tärna gurkan smått och skala och finhacka rödlöken. Blanda samman i en skål och tillsätt rivet citronskal och olja. Smaka av med salt.
Äggsås: Skala och grovhacka äggen.
Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet. Vispa samman på låg värme i ca 1 min. Tillsätt mjölken och låt såsen sjuda upp. Smaka av med salt och peppar och tillsätt finhackad persilja.
Ta upp fisken ur buljongen och lägg upp fiskfiléerna på ett fat. Häll över såsen och strö över de hackade äggen.
Servera den kokta torsken med äggsås, kokt potatis, ärtsallad och citronklyftor.